A pazarlás vége

Szerző: | 2020.01.15 | Hírek

Szekeres Tibort, a Rational Magyarország senior sales igazgatóját kérdeztük.

 Minden évben túl sok étel válik hulladékká. Ez több okból is gondolkodásra késztet: egyrészt értékes energiaforrások, másrészt sok-sok pénz kerül pazarlásra. Ez a jelenség gyakorlatilag a vendéglátás összes területén fennálló probléma, pedig vannak olyan apró változtatások, amelyekkel nagy mértékben csökkenthető a hulladék mennyisége. Szekeres Tibor tanácsai következnek.

  1. Először is óvakodjunk a túltermeléstől

Jó döntés lehet csökkenteni az adagok méretét. Ha csökken a maradékok mennyisége, csökken az ételpazarlás is. Ha egy étel minden egyes összetevője jól ki van találva, és az is előre meg van szabva, mekkora lesz a mennyisége a tányéron, akkor nagyon hamar kiderül, működik-e ez az adag a vendégek számára. Ezzel nagyon sok pazarlást meg lehet úszni. Ha többféle méretű adagot kínálunk ugyanabból az ételből, ugyancsak rengeteget sprórolhatunk.

  1. Tervezzük el előre a mennyiségeket

Egy másik opció, ha szeretnénk elkerülni a pazarlást, ha modern konyhatechnológiát használunk. Az intelligens számláló rendszerek analizálják, egy adott ételből hány tányér fogyott aznap. Ezek az adatok segítségünkre lehetnek a jövőben, hogy precízebben tudjunk tervezni. Egy jól átgondolt receptválogatás is könnyíti a tervezést.

  1. Bízzunk az intelligens konyhatechnológiában

Egy új eszköz beszerzése nagyon kifizetődő lehet. A Rational főzőrendszereivel az adagok könnyen és gyorsan újratervezhetők. Az kiszámítható minőség ugyancsak biztosítja, hogy kevesebb legyen a pazarlás. A SelfCookingCenter Finishing programjával az előre előkészített ételek rendelésre kerülnek elő a mélyhűtőből, és néhány perc alatt el is készülhetnek.

Szekeres Tibor szerint a pazarlás megállításának dupla haszna van:

“Az adagok tesztelése vagy az új folyamatok beállítása időt vehet igénybe. De a befektetés hamar megtérül. Egy egyszeri mérés azonnali sikereket hozhat. Ezen nemcsak a beszerzéskor spórolhatunk, hanem a hulladékkezeléskor is, így két helyen is növekszik a hasznunk.”