Magyarország vezető gasztronómiai szakemberi állították fel a nagy virsli-sorrendet.
Ennyi virsli és ennyi vezető szakember talán még meg sem fordult a Párisi Udvar Hotel Budapestben, ahol hétfő délelőtt került sor a Made in Hungary top gasztronómiai társulás 2020-as sajtónyilvános virslitesztjére, amelyen az országos kereskedelmi forgalomban elérhető, prémium virslik között keresték a legjobbat.
A prémium jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli. Baromfivirslik nem szerepelnek a kóstolt termékek között.
A tesztelők mind külön asztalnál, maximálisan tisztes távolságban foglaltak helyet, hogy az esemény a lehető legbiztonságosabb körülmények között zajlódhasson. A vakteszten kóstoló 10 fős szakmai zsűri tagjai közt helyet kapott Széll Tamás, a Michelin-csillagos és a Dining Guide Év Étterme 2019/2020 Stand étterem és a Stand 25 Bisztró séfje. Részt vett a kóstolón Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha konyhafőnöke; Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, de további elismert séfek, gasztronómiai szakemberek és élelmiszeripari mérnökök is pontozták a termékeket.
Lutz Lajos, a Párisi Udvar Hotel executive séfje a helyszínen készítette el a 11-féle virslit, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (a vízhőmérséklet, főzési idő szem előtt tartásával).
A vaktesztben szereplő prémium virslik listája a következő volt:
- Aldi Bécsi virsli (76% sertéshús, 8% marhahús, juhbél)
- Karát Bécsi Juhbeles virsli 2x200g (76% sertéshús, 8% marhahús, juhbél)
- Lidl Dulano bécsi juhbélben (85% sertéshús, juhbél)
- Pikok Bécsi roppanós virsli 500g (80% sertéshús)
- Priváthús Bécsi Roppanós virsli 200g (60% sertéshús, 10% marhahús, juhbél)
- Sága ROYAL virsli 2x200g (85% sertéshús, juhbél)
- Spar Regnum Juhbeles virsli 2x200g (75% sertéshús, juhbél)
- Tesco Finest sertés bécsi hosszú virsli 230 g (72% sertéshús, 10% marhahús, juhbél)
- Wiesbauer Prémium Bécsi virsli 2x200g (80% sertéshús, 4% marhahús, juhbél)
- Wiesbauer Prémium Sacher virsli 320 g ( (75% sertéshús, 3% marhahús, juhbél)
- Zimbo Bécsi virsli 2x200g (60% sertéshús, 20% marhahús, juhbél)
A hivatalos tesztelők:
- Barna Ádám Bisztró 42 Dining Guide Az Év Séfje 2018
- Erdei János Pasztell Étterem Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
- Gyekiczki János Élelmiszeripari mérnök
- Hamvas Zoltán Bocuse d’Or Akadémia
- Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő
- Rosenstein Robi Roseinstein étterem
- Sárközi Ákos Borkonyha / Textúra Dining Guide TOP10 2019/2020 – Michelin-csillag
- Széll Tamás Stand / Stand25 Dining Guide Év Étterme 2019/2020 – Michelin-csillag
- Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök
A teszt a Sága Royalt hozta ki győztesként. Második lett a SPAR Regnum, harmadik helyen pedig a Wiesbauer Sacher végzett.
A tesztelés célja az volt, hogy irányt mutasson a minőségre egyre inkább nyitott lakosság számára, hogy egy nehéz év végén mindenki a legjobb, kompromisszumok nélküli virslik közül válogathasson a szilveszteri asztalra.