A Sága Royal a legfinomabb virsli

Szerző: | 2020.11.30 | Hírek

Magyarország vezető gasztronómiai szakemberi állították fel a nagy virsli-sorrendet.

Ennyi virsli és ennyi vezető szakember talán még meg sem fordult a Párisi Udvar Hotel Budapestben, ahol hétfő délelőtt került sor a Made in Hungary top gasztronómiai társulás 2020-as sajtónyilvános virslitesztjére, amelyen az országos kereskedelmi forgalomban elérhető, prémium virslik között keresték a legjobbat.

A prémium jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli. Baromfivirslik nem szerepelnek a kóstolt termékek között.

A tesztelők mind külön asztalnál, maximálisan tisztes távolságban foglaltak helyet, hogy az esemény a lehető legbiztonságosabb körülmények között zajlódhasson. A vakteszten kóstoló 10 fős szakmai zsűri tagjai közt helyet kapott Széll Tamás, a Michelin-csillagos és a Dining Guide Év Étterme 2019/2020 Stand étterem és a Stand 25 Bisztró séfje. Részt vett a kóstolón Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha konyhafőnöke; Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, de további elismert séfek, gasztronómiai szakemberek és élelmiszeripari mérnökök is pontozták a termékeket.

Lutz Lajos, a Párisi Udvar Hotel executive séfje a helyszínen készítette el a 11-féle virslit, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (a vízhőmérséklet, főzési idő szem előtt tartásával).

A vaktesztben szereplő prémium virslik listája a következő volt:

  1. Aldi Bécsi virsli (76% sertéshús, 8% marhahús, juhbél)
  2. Karát Bécsi Juhbeles virsli 2x200g (76% sertéshús, 8% marhahús, juhbél)
  3. Lidl Dulano bécsi juhbélben (85% sertéshús, juhbél)
  4. Pikok Bécsi roppanós virsli 500g (80% sertéshús)
  5. Priváthús Bécsi Roppanós virsli 200g (60% sertéshús, 10% marhahús, juhbél)
  6. Sága ROYAL virsli 2x200g (85% sertéshús, juhbél)
  7. Spar Regnum Juhbeles virsli 2x200g (75% sertéshús, juhbél)
  8. Tesco Finest sertés bécsi hosszú virsli 230 g (72% sertéshús, 10% marhahús, juhbél)
  9. Wiesbauer Prémium Bécsi virsli 2x200g (80% sertéshús, 4% marhahús, juhbél)
  10. Wiesbauer Prémium Sacher virsli 320 g ( (75% sertéshús, 3% marhahús, juhbél)
  11. Zimbo Bécsi virsli 2x200g (60% sertéshús, 20% marhahús, juhbél)

A hivatalos tesztelők:

  1. Barna Ádám Bisztró 42 Dining Guide Az Év Séfje 2018
  2. Erdei János Pasztell Étterem Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
  3. Gyekiczki János Élelmiszeripari mérnök
  4. Hamvas Zoltán Bocuse d’Or Akadémia
  5. Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő
  6. Rosenstein Robi Roseinstein étterem
  7. Sárközi Ákos Borkonyha / Textúra Dining Guide TOP10 2019/2020 – Michelin-csillag
  8. Széll Tamás Stand / Stand25 Dining Guide Év Étterme 2019/2020 – Michelin-csillag
  9. Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök

A teszt a Sága Royalt hozta ki győztesként. Második lett a SPAR Regnum, harmadik helyen pedig a Wiesbauer Sacher végzett.

A tesztelés célja az volt, hogy irányt mutasson a minőségre egyre inkább nyitott lakosság számára, hogy egy nehéz év végén mindenki a legjobb, kompromisszumok nélküli virslik közül válogathasson a szilveszteri asztalra.