A Sodexo B csapata nyerte az OKÉS-t

Szerző: | 2016.02.20 | Események, Hírek

A 2015-2016-os OKÉS Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjét február 19-én tartották, a FEHOVA kiállítás keretében, az előző napi Bocuse d’Or magyarországi döntő helyszínén. A magas színvonalú munkát jelzi, hogy tizedpontokkal előzték meg egymást a csapatok, ezért a zsűri három csapatot is felállított a dobogó második fokára.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezi. A közétkeztetési gasztrokupa idei témája a „tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” volt, célja pedig, hogy bebizonyítsa, a hagyományos ízeknek is helye van az étlapon, csupán a közismert fogások modernizálására, a mai kor követelményeihez igazítására van szükség.

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (szakács és segítője) benevezhetett és cégenként akár több csapat is elindulhatott a megmérettetésen. A 26 indulóból végül 12-en, biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok állhattak a tűzhely mögé, hogy bemutassák tudásukat.

Az ismert és elismert szakemberekből – többek között Vomberg Frigyes, Gundel János, Wolf András, Bernáth József – álló zsűri a legjobbnak a Sodexo Kft. miskolci csapatát találta. A legfinomabb előételt szintén a Sodexo csapata készítette, akik harcsafasírtot tálaltak céklapürével és marinált sárgarépával. A főételek közül a Hungast Mecsek Kft. pécsi indulói által készített sajtos káposztával töltött csirkecombfilét találták a legjobbnak, amit céklás árpakásával, valamint zöldborsócsírával gazdagított zöldborsó-pürével tálaltak. Desszert kategóriában a PQS International Hungary Kft. nyíregyházi csapatának „Dara duó gyümölcsvarázzsal” nyerte meg leginkább a bírák tetszését.

Az eredmények:

  1. Sodexo B csapata: Huminilowicz Milán, Bíró Zoltán

2 .Junior 63 csapata: Nagy Balázs, Votka Csaba

PQS Budapest csapata: Egri Zsolt, Dudok János

Hungast Pécs csapata: Berényi Máté Gábor, Minkó Péter Lajos

  1. Junior Harmónia csapata: Bakk István, Samu Zsuzsanna