A szóbeszéd igaz: megnyílt a Rumour

Szerző: | 2021.05.12 | Hírek

Május 8-án megnyílt Budapest legújabb gasztroszentélye, amely már régóta „szóbeszéd”, azaz angolul „rumour” tárgya.

Rácz Jenő (az eddig egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot) a médiaszereplései miatt vitathatatlanul az egyik legismertebb és legnépszerűbb szakember Magyarországon. Az étterembe járó közönség eddig azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztjét is kipróbálja, hiszen Jenő fiatal kora ellenére nagy álmot dédelgetve nem szerződött séfként más egységbe: saját étterem nyitása mellett döntött. Ezen elképzelése, az általa vázolt szakmai koncepció összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így két év előkészítés után, a korlátozások lejártával megnyithat Rácz Jenő első étterme. A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta „gasztroszínház”, ahol egyedi séfasztal koncepció mentén,egykülönleges”speakeasy”stílusúbárralésegydelicatesbolttalisvárjákavendégeket. A Petőfi tér – Régi posta utca sarkán elhelyezkedő új étterem a gasztronómia, a színház és a képzőművészet válogatott alapanyagaiból nyújt izgalmas, interaktív élményt, amit számos meglepetéssel is megfejelnek, hogy biztosan legyen miért szóbeszéd tárgya legyen a Rumour.

Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét. Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits Imre egykoron e házban élt. Bár egy kétszárnyú, belülről lefüggönyözött üvegajtó bejáratot sejtet, az érkező vendéget egy felirat mégis a Régiposta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli, amely valójában egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata. A kis „kulináris butikban” kistermelők válogatott termékeit kínálják és egy titkos információt is itt tudhat meg a korábban az étterembe asztalt foglaló vendég, történetesen, hogy hol lehet végre bejutni a Rumourba. Pedig a megoldás ott van a szemünk előtt.

„Már bejutni a Rumourba is egy kisebb kihívás” – meséli Rácz Jenő – „és maga az étterem is egy gasztro-kalandra hívja a vendégeket” – teszi hozzá az ifjú, Michelin-csillagos séf, aki elmondta, hogy az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat. „Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti” – mondja Jenő. „Európában legközelebb Hamburgban található hasonló koncepciójú étterem”.

A kétszintes tér alsó, étterem szintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, melynek belső oldalán a konyhát találjuk, a külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet. A félkörön belül, velük szemben a séf tálalja fel a különböző, „ráczjenősen innovatív” ételeket. „Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.”

Az étterem két menüsort kínál, egymást követő időben. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú – korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, a „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik. „Persze aki nem végez a hat fogással időben, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát” – avat be a séf, ezzel rátérve, hogy a gourmet shop, és az étterem mellett, a felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak.

„A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-designer volt a segítségünkre” – ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője mesélte. Igyekeztek a két szint – az étterem és a bár – jellegét markánsan elkülöníteni és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. „Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta „modern art múzeum” hangulatot kölcsönöz az étteremnek” – tette hozzá Gerendai.

A Rumourból távozva a titkos ajtón át újra a gasztro-butikba jutunk, ahol búcsúzóul akár egy következő, otthon elkészített vacsora alapanyagait is beszerezhetjük. A jó emlékek nyomán pedig terjeszthetjük a Rumourt, hogy itt valami különleges élmény várja az érkezőket.

Foto: Costes Group