„A termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet” – OMÉK 2021

Szerző: | 2021.10.06 | Események, Hírek

Az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként valósul meg. A kétévente megrendezendő program a hazai agrárium és élelmiszeripar legjelentősebb eseménye. A rendezvényről a főszervező Agrármarketing Centrum ügyvezetőjét, Ondré Pétert kérdeztük.

Egy több, mint 190 éves múltra visszatekintő rendezvény hogyan tud napjainkban is aktuális lenni? Miről szól az idei OMÉK?
Ondré Péter: Az első eseményt 1829-ben Széchenyi István álmodta meg egy állatbemutató formájában, és egyszer úgy fogalmazott: „a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet”. Idén is ennek a szellemi örökségnek a birtokában szervezük az OMÉK-ot, immár nyolcvanadszor. A rendezvény a múltból táplálkozik, és a jövőbe mutat. Küldetésünk, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdessük a 21. századi mezőgazdaság vívmányait is. Az OMÉK egyszerre a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje, valamint a magyar vidék bemutatkozása kétévente a fővárosban. Hagyományos értelemben vett kiállítás, melyen helyet kapnak szakmai és kulturális programok, tematikus rendezvények is.

Mi az OMÉK célja az elmúlt másfél év tükrében?
Az elmúlt másfél év megmutatta a magyar vidék erejét. Láthattuk, hogy az nem csupán kultúránk és hagyományaink őrzője, hanem biztonságunk záloga is. Megtapasztalhattuk ugyanis, hogy még a legnehezebb időszakban is biztonságban volt hazánk élelmiszerellátása. Fontos, hogy a találkozások és a szakmai fórumok mellett tehát láthatóvá tegyük ezt az erőt, és azoknak is bemutassuk, hogy hol tart ma a magyar agárirum, akik nem kerültek még kapcsolatba e területtel, így működéséről keveset tudnak.

Az OMÉK hazánk legnagyobb agrárgazdasági seregszemléje, amely idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretén belül valósul meg. Miben lesz más az idei rendezvény a korábbiaknál?
Az OMÉK és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás is a természetet szerető és értő emberek rendezvénye, így a két kiállítás együtt egy még tágabb spektrumot tud adni mindabból a minket körülvevő világból, amit fontos értékelnünk és megőriznünk a jövő generációi számára.
A mostani, rendhagyó rendezvény azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert az elmúlt másfél év a kitartó munkáról, és nem a bemutatkozásról, a kapcsolatok ápolásáról szólt. Érdemes látnunk, hogy Magyarországon egyetlen fogyasztónak sem kellett egy másodpercig sem aggódnia azért, hogy lesz-e élelmiszer a legszigorúbb lezárások idején. Ha nem volt áru a boltok polcain, az is csak azért fordulhatott elő, mert nem volt, aki feltöltse. Tehát teljes biztonságban volt az elmúlt nehéz másfél esztendőben hazánk élelmiszer-ellátása. Ha a jövőbe tekintünk, akkor pedig azt látjuk, hogy a kormány a vidékfejlesztési program nemzeti forrásból történő, jelentős kiegészítésével soha nem látott forrásokat nyit meg az agrárium számára, van tehát miről beszélni a szakmával az OMÉK-on, és megmutatni a gazdák eredményeit az egész társadalom számára.

Milyen szakmai programokkal várják a látogatókat?
Reményeim szerint mindenki meg tudja találni a saját érdeklődésének megfelelő programot, és közelebb érezheti magát az agrárium szereplőihez legyen az szakmabeli vagy a vidék iránt érdeklődő látogató. Az E pavilonban bemutatjuk az Agrárminisztérium szakmai programjait és azok eredményeit. A fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll. A programnak ágazatokon átívelő hozadéka is van például az erdészek és a méhészek között.
A szakmai, E pavilonba várjuk a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat is a Borszemináriumi tér standjához, ahol naponta három, profi borszakértő tart vezetett kóstolót a magyar borokról. Megismerkedhetnek többek között a jellegzetes magyar szőlőfajtákkal, a magyar pezsgőkkel, az egyre nagyobb teret hódító természetes borokkal – a programon előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Ebben az épületben kap helyet a középiskolások főzőversenye, a szakiskolák standja és az agrárdigitalizációs tér is. De a látogatók kóstolhatnak nagyszerű, hazai édesvízi halfajtákból és erdeink vadjaiból készült ételeket, megismerhetik a konyhatechnológiákat, az újdonságokat, és nemcsak új élményeket gyűjthetnek a gasztronómia által, hanem a tudással felvértezve otthon is elkészíthetik kedvenc hal- és vadételeiket.

(A cikk folytatását a Vendéglátás magazin 2021. szeptember–októberi számában olvashatják.)