A tönköly a titka az idei Szent István napi kenyérnek

Szerző: | 2015.08.19 | Események, Hírek

Csaknem félszáz termék közül nyert idén első helyezést a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere, amely hosszú érésű kovásszal készül.

A Magyar Pékszövetség is jelen lesz az augusztus 20-i és 21-i Magyar Ízek Utcája rendezvényen, amelyre a Várkert Bazár előtti Duna-parton kerül sor. A győztes kenyér itt lesz először széles körben megkóstolható, később pedig a Magyar Pékség védjeggyel rendelkező szakboltokban, szerte az országban.

A titkot a tönkölybúzában kell keresni, amely egy újra felfedezett, régen is használt gabonaféle. A belőle készült teljes kiőrlésű liszt nagy mennyiségű ásványi anyagot és esszenciális aminosavat tartalmaz. Az idei versenyen a Győr környéki Pedró Pékség győzött, termékeik elsősorban a nyugat-dunántúli nagyvárosban és környékén vásárolhatók meg. Vajda Péter cégtulajdonos, a magyar pékválogatott tagja elmondta, hogy a győztes termék hosszú érésű kovásszal készül, kizárólag hazai előállítású anyagokból, fél és egy kilós súlyban. A héja vastag, rusztikus, a bélzete egyenletesen porózus.

A Magyar Ízek Utcája rendezvényen a kenyéren kívül lehet vásárolni pacsnit, hököm perecet, spenótos csavart rudat, kenyérlángost, hókiflit, rétest, pozsonyi kiflit, kuglófot biai babos kenyeret és vásári pereceket is. (Fotó: MTI)