A turizmus után a vendéglátás is a digitalizáció útjára lép

Szerző: | 2022.01.27 | Hírek

A negyvenezerre tehető hazai vendéglátóipari vállalkozás fele nem rendelkezik semmilyen szoftverrel, pedig idén nyártól már napi szinten kell forgalmi adatokat szolgáltatniuk a jogszabályok értelmében. Informatikai megoldás, tanácsadói segítség és uniós forrás egyaránt rendelkezésre áll a fejlesztésre, érdemes a Modern Vállalkozások Programjának (MVP) tanácsadóit keresni.

Bagdi Sándor, az éttermi és szállodai informatikai rendszereket szállító UCS RKeepeR Kft. ügyvezetőjének tapasztalata szerint – bár az iskolai büfétől a családi éttermen át a kávézóláncig nincs két egyforma megbízó –, akár néhány héten, hónapon belül beüzemelhető egy digitális fejlesztés. Az ügyfélkiszolgálás mellett a gyártásirányítás, raktárkezelés, árubeszerzés, anyagmozgás és készletinformáció egyaránt támogatható. A fejlesztés költsége változó, félmilliótól több tízmillióig terjedhet. Az MVP-vel több éve sikeresen együttműködő vállalkozás ügyvezetője azt mondja, sokan keresnek pályázati forrást a megvalósításhoz.

Ezt erősíti meg Koleszár Péter, az MVP vezető IKT tanácsadója is, aki szerint a járvány miatt nőtt a személyes közreműködést kiváltó érintésmentes megoldások, valamint a készpénzmentes fizetést érintő fejlesztések népszerűsége. Trend, hogy terjednek a zöldtechnológiák: a környezettudatosságot, energiatakarékosságot, fenntarthatóságot célzó fejlesztések. Nő az adatgyűjtés és -elemzés fontossága, valamint egyre több szolgáltatást igyekeznek megoldani a szálláshelyek a humán erőforrást kiváltó fejlesztéssel – például chatbottal, robotokkal. Az adatbiztonsággal is kötelező foglalkoznia a wifi-hálózatot üzemeltetőknek. A friss trendeket a Program tanácsadói az ingyenes személyes audit és a fejlesztési koncepció kapcsán részletesen bemutatják az érintett vállalkozásoknak, ezzel is támogatva az ágazat fejlesztését és versenyképességét.

Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programja vezető IKT tanácsadója

A Modern Vállalkozások Programjának célja a vállalkozások digitális fejlesztéseinek támogatása. A díjmentes szolgáltatások közé tartozik a személyes és cégre szabott audit és tanácsadás. A cégek ezernél több informatikai szállító cég kínálatából válogathatnak. A Program eddig több mint 23 000 vállalkozást segített. Részletek a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon.

(X)