A Vezúv az Év Fagylaltja

Szerző: | 2016.06.07 | Események, Hírek

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2016-ban Szegeden az újra nyílt Virág Cukrászdában tartotta meg az Év Fagylaltja versenyt, valamint a Magyarország Tortája verseny középdöntőjét.

Az Év Fagylaltja versenyre 85 fagylalt nevezett, a kötelező íz idén a meggy volt. A Magyarország Tortája középdöntőjében tíz torta közül választotta ki a szakmai zsűri a három döntős tortát, melyek a következők:

Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda Dunaföldvár

Őrség Zöld Aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjait tizennégy fős szakmai és nyolc fős Közönség zsűri pontozta.

A szakmai zsűriben az ország legjobb cukrászmesterei értékelték a fagylaltokat, míg a Közönség zsűri tagjai voltak:

– Ördög Nóra televíziós műsorvezető

– Liptai Claudia színművésznő, cukrász

– Tarján Zsófi és Lázár Tibor közkedvelt szegedi Honeybeast együttes tagjai

– dr. Botka László, Szeged polgármestere

– Marko Krivokapic, a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője

– Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja

– Dr. Munz Károly ügyvéd, gasztronómus és barista

VERSENYEREDMÉNYEK:

„D” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

Bronz: D20 – Paleo mangós őszibarack homoktövissel – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)

Ezüst: D17 – Bársonyos mandulafagylalt – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

Arany: D19 – Cukormentes eper – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

 

„C” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye

Kötelező íz alkategóriában:

Bronz: C19 – Narancsos marcipános meggy – Kiss Edina (König Trade Kft., Balmazújváros)

Ezüst: C11 – Meggy fagylalt – MEC3 Hungary Kft. (Budapest)

Arany: C14 – Nagyonmeggy – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)

 

Szabadon választott íz alkategóriában:

Bronz: C67 – Fehértói mézes mandulás-meggyes pite – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

Ezüst: C66 – Amadeus Dream – Elia Bianchini (PreGel s.p.a, Olaszország)

Arany: C69 – „Roppantjó” pisztácia – Nagy István (Martin Braun Kft., Budapest)

 

„B” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (kényelmi termékek felhasználása, megengedett, a fagylaltot szabad variegálni!)

Kötelező íz alkategóriában:

Bronz: B17 – Tejszínes meggyfagylalt mézes fenyőmag ölelésben – Zséli Bernadett (Csakafagyi Látványfagyizó és Cukrászda, Biatorbágy)

Ezüst: B12 – Kardamomos Meggy – Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

Arany: B21 – Narancsos meggy – Kiss Edina (Corner Caffé, Balmazújváros)

 

Szabadon választott íz alkategóriában:

Bronz: B65 – Vilmoskörtés mascarpone – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

Ezüst: B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)

Arany: B68 – Vilmoskörtés borhab – Somogyi Renáta ((Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

 

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehet nevezni, ami természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval, tojás hozzáadásával főzéssel készültek, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe. Természetes anyagokból készült stabilizátorok és 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett.

 

Kötelező íz alkategóriában:

Bronz: A24 – Konyakos Meggy – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

Ezüst: A12 – Meggyesrétes – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)

Arany: A18 – Tokaji meggy – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

 

Szabadon választott íz alkategóriában:

Bronz: A65 – Málnás vaníliás csokiság – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Ezüst: A68 – Gyömbéres Maláta Fagylalt – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: A66 – Vezúv – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Közönségdíj és Szeged város különdíja:

B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)

(Kép: szeged.hu)