A világ leghíresebb egytálételei között a gulyás

Szerző: | 2015.10.19 | Hírek, Konyha

Az egyszerű, paraszti konyha tipikus fogásai voltak hajdanán a mára egy-egy nemzet meghatározó ízvilágát visszaadó egytálételek. A Gusto magazin bécsi kiadása a legjobbak közé sorolja a dél-amerikai chili con carne és a francia bouillabaisse mellett a magyar gulyást is.

A babgulyás mellett sajátos módon halgulyást is említ a szerző, feltehetően a halászlére gondolva, és kicsit keverve a pörkölt és a leves fogalmát. Ugyanakkor a gulyást ma már nemcsak a magyar, de az osztrák konyha részének is tekinti nyugati szomszédunk, még ha kicsit mást is értenek ott alatta.

A spanyol cocido, a belga Waterzooi, az Irish Stew, a marokkói tadzsin, az orosz és lengyel borcs mellett az osztrák-szlovén gerslis, lencsés-babos ricsetet emeli ki a szerző, ez utóbbi étel még a két világháború között is kedvelt fogása volt a magyarországi hétköznapi konyhának.

Ezek a praktikus és laktató ételek- a legtöbben helyet kap a hús mellett krumpli, a bab, a  cékla vagy a lencse – tették lehetővé a nehéz fizikai munkát, ugyanakkor hamar elkészültek, a mezőgazdasági teendők mellett is.

Ma reneszánszát éli mindegyik, egyben pedig egy-egy ország konyhakultúrájának és történelmének részévé váltak, nem utolsósorban pedig turisztikai vonzerővé is, hiszen aki külföldre utazik, meg akarja kóstolni az ottani hagyományos ételeket.