A VinAgora legjobbjai

Szerző: | 2016.06.21 | Hírek, Italsor

Két nagyarany, 95 aranyérem, 57 ezüstérem, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj talált gazdára az idei VinAgorán.

Az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen az elmúlt évekhez hasonlóan nagy volt a küzdelem, hiszen nem könnyű a jók közül kiemelni a legjobbakat. Négy napon át zsűriztek a versenyre érkező hazai és külföldi szakemberek, akik a munka után megismerhették a Balaton környéki borvidékeket és Balatonfüredet.

A legjobb borok versengtek idén is, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű dolga. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt idén is feljebb kellett emelni a ponthatárokat, így sok bor a magas pontszám ellenére sem kaphatott érmet.

A június 10-13. között, Balatonfüreden megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból. Hazánkon kívül többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay is indult a megmérettetésen. Az összesen 54 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg.

Nagyaranyérmet az alábbi borok kaptak:

– Mészáros Borház Grand Antiqua Cuvée 2012 bora

– Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Nyúlászó Szamorodni 2013 bora.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

– Bohemia Sekt, s.r.o., Bohemia Sekt Chateau Radyne extra brut 2012, Csehország

– Sc Cotnari SA, Grasa de Cotnari 2015, Románia

– Vinos Finos H. Stagnari, Tannat Viejo 2012, Uruguay

Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált:

– Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet

– Primarius 2012 (Merlot), Takler Borbirtok

– „MáMÓR” Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet

– Mesés 2013 (Furmint), Bodrog Borműhely

– Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013, Borbély Családi Pincészet

– Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete

– Ranolder Vörös 2009 (Cabernet franc), Jásdi Pince

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díjakat a június 25-i Borgálán hirdetik ki, a részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.