Áfacsökkentés és turisztikai hozzájárulás

Szerző: | 2016.06.07 | Hírek, Konyha

Június 7-én az Országgyűlés megszavazta a 2017-es adócsomagot, amely már kimondja az éttermi szolgáltatások áfacsökkentését. Ugyanakkor az éttermek 2018-tól, az 5 százalékos áfakulcs bevezetésétől kezdve turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizetnek.

A baromfihús, a friss tej, a tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökken az idei 27 százalékról. Az éttermi szolgáltatások (a helyben készített, nem alkoholos italokkal együtt) áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken, de 2018-ban tovább, 5 százalékosra mérséklődik. 2018 január 1-jétől vezetik be a turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet az étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell fizetni.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4 százalék lesz, alapja pedig az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értéke, vagyis az új adó a forgalmi adó alapjába is beleszámít. A hozzájárulásról az áfabevallási időszak szerint, a bevallás benyújtására előírt határidőig, az áfabevallás benyújtására nem kötelezett (alanyi adómentes vagy evaalany) adózónak pedig a szolgáltatásnyújtás áfatörvény szerinti teljesítési időpontját követő év február 25-éig kell bevallást benyújtani, és megfizetni az új közterhet.

A hozzájárulásból származó bevételt – a módosító javaslat szerint – külön jogszabályban meghatározott turizmusfejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.