Áfacsökkentésről és közétkeztetésről az üzleti reggelin

Szerző: | 2016.04.27 | Céghírek, Hírek

A Vendéglátás magazin tavaszi üzleti reggelijét április 27-én tartotta a Budapest egyik legszebb szecessziós lakóépületében nemrég nyílt Ëgoist Cafe-ban. Telt házat vonzott a program, amelynek előadói a szakma aktuális kérdéseiről, az éttermi áfa csökkentéséről és a minőségi közétkeztetésről adtak tájékoztatást a meghívottaknak, a szakmai szervezetek vezetőinek és budapesti éttermek tulajdonosainak.

A program előadói a szakma aktuális kérdéseiről: az éttermi áfa csökkentéséről és a minőségi közétkeztetésről adtak tájékoztatást a meghívottaknak, a szakmai szervezetek vezetőinek és budapesti éttermek tulajdonosainak.

Az első előadó, Zsidai Zoltán Roy, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke friss információként mondta el, hogy információja szerint az aznapi kormányülésre beterjesztették a reprezentációs adó csökkentésének tervét is. Az elképzelés értelmében a cégek árbevételének 2%-áig nem terhelné adó a reprezentációs költéseket.

Zsidai Zoltán Roy  indokoltnak mondta, hogy a döntéshozók eljutottak a nemrégiben bejelentett döntésig, a kereskedelmi vendéglátásban az étel- és italforgalom áfájának csökkentéséig. Az előadó levezette az Európában példátlanul magas, 27%-os áfa történetét, amitől, az elmúlt években nagyobb költségvetési bevételeket reméltek  a kormányok.  De a Századvég egyik tanulmánya  kimutatta, hogy az áfacsökkentés jótékony hatásaként  fehéredne az ágazat és  megtartható lenne a munkaerő. Ha az 5%-os áfa mellett dönt a kormány, akkor a szakma 3-4%-os, kizárólag országmarketingre fordítható befizetést vállalna (így előállna az európai átlag, 8-9 százalékos adóterhelés), akkor ezzel évente 10 milliárd forintot jóval meghaladó forráshoz jutna a nemzeti marketing szervezet. A vendéglátóipar azonban csak akkor vehet nagy lendületet ettől a döntéstől, ha  nem csökkenti árait, amelyek egyébként is jóval elmaradnak az európai árak mögött – miközben az energia-, az ingatlan- és az alapanyagárak egy szinten vannak azokkal.

Gál Pál Zoltán, a munkaadói szervezet, a VIMOSZ elnöke felvázolta a turizmus-vendéglátás áfacsökkentésére tett kísérletek három évét. Az ezért lobbizó szakmai szervezetek egyik érve az volt, hogy tavaly a vendéglátás és a közösségi étkezés 918 milliárdos forgalmat bonyolított le, és már látszik, hogy az online pénztárgépek bevezetése után 50-60 milliárddal többet fizet be a költségvetésbe. A GDP-hez 10%-al hozzájáruló ágazat arányaiban sokkal kevesebb támogatást kap, mint a mezőgazdaság. Pedig a már most ismert nagy sportesemények turisztikai infrastruktúráját meg kell kezdeni megteremteni, hogy készen álljanak a nagyobb forgalomra. Ha a szálláshely szolgáltatás és a vendéglátás  áfájának csökkentését a reprezentációs adó mérséklése is erősítené, akkor a konferenciaturizmus is rentábilis lehet. Az áfaváltozások azonban pontosan még nem ismertek, a kormány döntésére június 10-ig, a költségvetés elfogadásáig kell várni.

 

A program további részében Némedi József, világ- és Európa-bajnok, olimpiai helyezett mesterszakács, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke, az OKÉS szakácsverseny megálmodója és elindítója beszélt a legújabb étkezési trendekről és egészségtudatos megoldásokról, továbbá a közétkeztetés jövőjéről. Világosan látszó tendencia a csúcsgasztronómia és a közétkeztetés közeledése. Ezt a Juniornál hatékony felkészüléssel, megfelelő technikai háttérrel, kiváló minőségű alapanyagokkal és szakemberekkel igyekeznek előmozdítani. Bevezették a Nyitott menza programot, hogy megtörjék a szülők ellenállását a korszerű táplálkozással szemben, és a régi szakács szakkörök mintájára Junior séf klubot indítottak.

Az előadások közben a vendégek megkóstolhatták az Ëgoist, a belvárosi kulturális szalonná váló kávéház specialitását, a három ízben készülő cake pop-ot, amelyet a tulajdonos-üzemeltetők, Körmendi Gábor és Dér Tamás ajánlott figyelmükbe. A vendéglátóiparban jól ismert IREKS, a 160 éves német családi vállalkozás magyar képviselői legújabb termékeiket mutatták be, amelyek a korszerű táplálkozás pillérei. A malátaliszt a legtisztább és legtermészetesebb adalékanyag, amivel kenyereik készülnek, a wellnestermékek a csúcsgasztronómia szintjét képviselik és már gluténmentes változatban is kaphatók.

A Rational-t képviselő Szekeres Tibor kisfilmeken mutatta be a folyamatot, amelynek végeredményeként 40 év tapasztalata egy gépben testesül meg. A legkorszerűbb sütő-pároló berendezésekkel nemcsak egészséges, hanem kiváló minőségű ételek készülhetnek a világ minden alapanyagából. A meggyőzés érdekében séfklubot indítottak, hogy az érdeklődök személyesen is meggyőződhessenek a Rational használatának előnyeiről.