Agrárdiplomáciai találkozók Berlinben

Szerző: | 2016.01.19 | Céghírek, Hírek

Január 15-én nyitotta meg kapuit Európa legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói kiállítása, az IGW Berlin. Az idén 90. alkalommal megrendezett agrár seregszemlén 65 ország 1660 kiállítója vesz részt, s a tavalyi évhez hasonlóan több mint 400 ezer látogatóra számítanak a 118 ezer négyzetméteres kiállításon.

Az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága által üzemeltetett standon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta német, holland és japán kollégáját.

Magyarország elkötelezett a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerek mellett, ezért indította el hazánk másfél éve azt a kezdeményezést, hogy egész Európa legyen GMO-mentes. A programhoz tizenegy uniós ország és hat unión kívüli állam is csatlakozott. Magyarország különösen bio- és prémiumtermékekkel, borokkal, kiváló pálinkákkal jelentkezhet az európai és a világpiacon egyaránt – tájékoztatott a miniszter. Elmondta, hogy a németek szeretik és értékelik a magyar konyhát, s Magyarország a német piacra szállítja a legtöbb élelmiszert. Szeretné, ha minél több magyar élelmiszerüzlet, étterem nyílna Berlinben és Németország más nagyvárosaiban.

Fazekas Sándort elkísérte berlini útjára dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese. A tárcavezető a magyar standon fogadta Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági minisztert, majd Martijn van Dam holland mezőgazdasági minisztert. Tárgyalt továbbá Hiromichi Matsushimával, Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériumának nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter-helyettesével is.

A magyar mezőgazdasági termékek legnagyobb piaca Németország, ezen a piacon a múlt évben 7 százalékkal nőtt a magyar agrártermékek eladása az előző évhez képest. A németországi piacon évente mintegy 400 milliárd forint értékű magyar élelmiszert adnak el.