Akiknek bejött a balatoni szezon, és a Michelin-elismerést is megtartották

Szerző: | 2023.09.20 | Hírek

A Casa Christa rövid működése alatt idén már második alkalommal nyerte el a Michelin-kalauz kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítését – derült ki a múlt héten. A tulajdonosok Balatonszőlősön, öt hektáron valósították meg az álmukat: az első agriturismót Magyarországon.

A hazai vendéglátás komoly múltra visszatekintő szakembere, Forrai Miklós és felesége, a marketingszakmából érkező Forrai Kovács Kriszta a Világgazdaságnak nyilatkoztak a balatoni szezonról.

Elmondták, hogy nagyon jó számokkal zártak, annak ellenére, hogy a sajtóban egymásnak ellent mondó hírek röppentek fel a nyár folyamán a tó körüli szállás- és vendéglátóhelyek kihasználtságáról. „Az étteremben még a szeptemberi hétvégéken is telt házas estéink voltak” – fogalmazott Forrai Miklós, aki tizenöt éve a budapesti Alessio étterem egyik tulajdonosa, korábban pedig az Articsóka, az A Presto és a Malom-tó étteremmel szerzett hírnevet a szakmában.

A Casa Christa tulajdonosai: Forrai Miklós és Forrai Kovács Kriszta

A Casa Christában a vendégek nyolcvan százaléka visszatérő, ami mérsékelt hirdetés mellett a legjobb visszajelzés az üzemeltetőknek. A tulajdonosok foglalás tekintetében egyéni stratégiát követnek: nem szerepelnek a nemzetközi szállásfoglaló gyűjtőoldalakon. Ez jóval több munkát jelent nekik, de számukra a vendégekkel való személyes kapcsolattartás a legfontosabb, ezért azt nem adják ki a kezünkből. Az érkezést megelőző egyeztetéseknek köszönhetően a vendéget már „ismerősként” fogadhatják, akik ezt a figyelmességet, gondoskodást úgy tűnik, értékelik és meghálálják.

Magyarország első agriturismója Balatonszőlősön, öt hektáron terül el

Úgy tapasztalták, hogy bár a vendégeik a nyár folyamán eltöltöttek egy-egy hetet külföldön, a balatoni megállóhoz „ragaszkodnak”, ezért vagy külön megszervezve, vagy a tengerparti nyaralás egy megállójaként, de mindenképp beiktatják. „Nagyot ugrott a szolgáltatások színvonala a Balaton mellett, gombamód szaporodnak a kiváló éttermek, szálláshelyek, pékségek, halsütödék – hogy minden szegmenst említsek. Ugyancsak felzárkóztak a balatoni borászok, és mindez együtt az egész térséget egy másik polcra helyezi” – véli Forrai.

2020-ban nyitott az első három kis ház, majd jött hozzá még négy

A Casa Christa öt hektáros, gyümölcs-, illetve mandulafákkal és szőlővel teli területén 2020-ban nyitott az első három, tájba illeszkedő, kiadásra kialakított kis ház, majd jött hozzá még négy, és tervezik újabbak létesítését is. A birtokközpontként is működő étterem tavaly ősz óta fogad vendégeket. Forrai Miklós fejében húsz éve formálódott a komplexum ötlete, de amíg nem találta meg a megfelelő partnert Kriszta személyében, nem kezdett bele a megvalósításba.

„Rengeteget utaztunk és utazunk ma is, a látottak, tapasztaltak alapján kristályosodott ki, hogy mi hol éreznénk jól magunkat, és ott mi nyújtana maradandó élményt” – mondta el az interjúban Forrai Kovács Kriszta, aki a „luxusnomád” stílusú szálláshely és étterem kialakításához a budapesti Goa lakberendezési áruház tulajdonosát, Késmárky Krisztinát hívta segítségül.

Forrai Miklós szerint egy resortnak egyszerre kell feszesnek és lazának lennie a siker érdekében. „Ha a szolgáltatás színvonaláról, a külcsínről, a minőségről van szó, akkor kell a feszesség. A lazaság a közvetlenségünkben tetten érhető, de abban is például, hogy ha a gyümölcsösünkben érik az alma, a szilva, a cseresznye vagy a meggy, biztatjuk a vendégeket, hogy szedjenek, egyenek bármennyit” – hangsúlyozta.

Az egész évben nyitva tartó egység vezetői úgy gondolják, ha a tó körüli vendéglátóhelyek szeretnék négy évszakossá tenni a Balatont, ahhoz egy nagyobb kör összefogása szükséges, és befektetés – idő és anyagiak tekintetében. Mert ha egy vendég egy napfényes januári napon nem számíthat biztosan arra, hogy egy nagy balatoni séta után több hely körül is választhat, ahol ebédelhet, inkább el fogja hessegetni az ötletet, hogy elinduljon a környékre kirándulni.

Az étterem második alkalommal nyerte el a Michelin-kalauz kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítését

A hazai gasztroplatform, a Dining Guide által májusban Az Év Szerethető Étterme különdíjjal ugyancsak elismert egységükbe Kecskemétről, Szombathelyről, Debrecenből, sőt, Bécsből is érkeznek vendégek. Véleményük szerint a Michelintől kapott Bib Gourmand minősítés ezért is nagyon fontos a magyar vidéknek – a balatoni régiónak ugyanúgy, mint például a keleti országrésznek. Mert azt mutatja, hogy egyrészt vidéken is megtérül a befektetett munka, másrészt, hogy a vendégeknek igenis érdemes kipróbálniuk ezeket a helyeket – mondták el a Világgazdaságnak.
___________________________________________________
Forrás: turizmus.com/Világgazdaság
Képek: Casa Crista