Állásfoglalást kért az MVI a turizmusfejlesztési hozzájárulásról  

Szerző: | 2017.12.06 | Céghírek, Hírek

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete folyamatosan figyelemmel kíséri a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi változásokat, ezért a jövő évtől fizetendő új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Mint ismert, az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom áfa-mértéke 2018. január 1-jétől 18%-ról 5%-ra csökken, amellyel párhuzamosan a kedvezményes (5%-os) áfa-kulccsal adózó vendéglátóipari szolgáltatás (hozzájárulás-köteles szolgáltatás) nettó (áfa nélküli) ellenértéke után, önadózással 4%-os mértékű turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetni. Az MVI fontosnak tartja, hogy egy hivatalos tájékoztatás álljon rendelkezésre a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos gyakorlati teendőkről, amely egyértelmű helyzetet teremt a vendéglátó vállalkozások számára az új közteher megfizetését illetően.

Amint a NAV-tól megérkezik az állásfoglalás az új közteherről, akkor azt a MVI közzé fogja tenni a honlapján és egyben továbbítja a szakmai sajtóhoz is.