Alternatív alapanyag-trendek

Szerző: | 2018.02.28 | Alapanyagok, Hírek

Az egyre tudatosabb fogyasztók a vendéglátóhelyeket is az egészségesebb menüsorok kialakítása felé terelik, ehhez pedig ismerni kell az alternatív hozzávalókat és azok felhasználási módjait. Ezt vizsgálta a METRO kutatása is.

A METRO folyamatosan figyeli a legfrissebb élelmiszerfogyasztási szokásokat, sőt gyakran éppen maga alakítja azokat kínálatával. Az áruházlánc szakértői szerint a 2018-as alapanyag-trendek azt mutatják, hogy a legnépszerűbbek az ázsiai, a fekete színű és a hagyományos alapanyagokat kiváltó hozzávalók lesznek.

Európa-szerte egyre népszerűbb a hagyományos ázsiai konyha, az eddig különlegesnek számító hozzávalók szép lassan beépülnek a köztudatba. Nigella Lawson, a neves brit tv-séf szerint például a pandanlevél, vagy más néven csavarpálma lesz a 2018-as év egyik legtrendibb hozzávalója. A kijelentést követően a növény valóban hamar nagy népszerűségre tett szert a közösségi médiában, mert sajátos ízvilágának köszönhetően sokféleképpen felhasználható. Gyakran rizsgombócok vagy húsok betekerésére használják vaníliához hasonló aromája miatt, de ízének és szép zöld színének köszönhetően a sütéshez is közkedvelt alapanyag.

Az olyan különlegességek, mint az India északi részéről származó ghee használata is egyre jobban terjed. A „tisztított vaj” hosszabb hevítési ideje miatt zamatosabb, mint a hagyományos, ráadásul laktózérzékenyek is fogyaszthatják, népszerűségét mutatja az is, hogy a Google felmérések szerint 2017 decemberétől 2018 januárjáig megkétszereződtek a keresések a termékre.

2018-ban várhatóan továbbhömpölyög a tavaly indult „fekete étel mozgalom”. A fekete színű alapanyagokat, mint a méregtelenítő hatású aktív szenet, a fekete hínárt vagy a fekete fokhagymát egyre többen használják majd. Ennek az irányzatnak köszönheti növekvő népszerűségét a fekete bab is, ami különösen jól alkalmazható a vegán étrendben.

A turmixok vagy levesek elengedhetetlen kelléke lesz az Andok lejtőin őshonos maca gyökérből készített por, ami nagyon tápláló és kitűnő vitaminforrás, ráadásul jelentősen növeli az energiaszintet, valamint javítja az anyagcserét is.

Nem csak a főbb étkezések, de a desszertek is szép lassan a keleti ízek felé fordulnak. A thaiföldi hengerelt fagylalt vagy a hongkongi tojásleves már 2017-ben nagyon népszerűek voltak, de olyan különlegességekkel is találkozhattunk a nyugati piacokon, mint például a kissé nehezen ehető japán mochi fagylalt. A trendek alapján idén nyáron további ázsiai különlegességekkel bővül majd a paletta.

Egy ideje jobban hajlanak a fogyasztók az egészségesebb, alternatív megoldások felé, nő a vegetariánusok és a vegánok száma, így értelemszerűen a boltok polcain is egyre több ilyen hozzávalóval találkozhatunk. A vega, illetve vegán burgerek várhatóan 2018-ban is folytatják hódító útjukat, éppúgy, ahogy a növényi tejek, mint például a rizs-, a kókusz-, vagy a mandulatej is.