Amerikai konyha mindenkinek

Szerző: | 2016.12.14 | Hírek, Konyha

Mi történik, ha egy néprajz-szakot végzett, az ételek iránt megszállottan érdeklődő fiatal lány az Egyesült Államokba költözik, és a bevándorlóktól tanul főzni? Egy sokszínű utazás, történelmen, ó- és újhazán át, az amerikai konyha legjellemzőbb, legizgalmasabb ételeinek felfedezésével, számos előítélet eloszlatásával.

Nemes Nóra, a Dacota blog szerzője első könyvében, a 307 Frederick Streetben a recepteken át nyújt bepillantást a tengerentúli konyhába, amelyet ő maga leginkább San Franciscóban tanult, mi több, a kötet címe is ottani lakáscímére utal.

Az itthon is beszerezhető alapanyagokból készült fogások fejezetekre tagolva jelennek meg, visszatükrözve az amerikai étkezési szokásokat. Találni benne tex-mexet és ázsiai tésztákat, klasszikus burgert és pulled porkot, Philly cheesesteaket és jalapeno popperst, bourbon barbecuet és kólás sertéstarját pekándiós süteményt és csokis pillecukros kekszet, egészséges, könnyű fogásokat és nehezebb, „komfortételeket” egyaránt.

A „Reggeli és Brunch”-ban kiderül, miért is a hétvégék legráérősebb találmánya a villásreggeli, a „Gyors ebédek” a könnyen elkészíthető és szállítható irodai fogásokra adnak ötletet, a „Lusta vacsorák”pedig a kiadós napvégi ételekre. A „Happy hour” a bűnös élvezeteké, az „Ünnepek” pedig főként a július 4-i és a Hálaadás-napi különlegességeké, például a sült pulykáé. De ha beüt a jó idő, az amerikaiak a szabadban gyülekezne, hogy a „cook out” nevű nemzeti sportnak hódoljanak, erről szól a „Kint a szabadban”. A szerző nem csupán közérthető, otthoni szakácsok és profi séfek számára egyaránt hasznos ötleteket adó recepteket gyűjtött össze, hanem történeteket is mesél, amelyek segítségével nem csak a konyhán keresztül kerül közelebb az olvasóhoz az Egyesült Államok.

Ízelítő a receptekből:

Cauliflower steak with cilantro-mint pesto and wild rice – Karfiolsteak korianderes-mentás pestóval és vadrizzsel

2 főre

Nem vagyok vegán, de néha szívesen kalózkodom vegán receptek között, és ért már nagyon kellemes meglepetés vegán helyeken – az egyik legjobb, valaha kóstolt vegán ételem például ez a frissítő, roppanós karfiolsteak volt.

A karfiolsteakhez

  • 2 szelet karfiol
  • só, bors, ízlés szerint
  • 3 ek olívaolaj

A pestóhoz

  • 1 csokor menta
  • 1 csokor koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 0,5 bögre kesudió (vagy más olajos mag)
  • fél citrom leve

A vadrizshez:

  • 0,5 bögre jázmin rizs
  • 0,25 bögre vadrizs
  • só, ízlés szerint
  • 1 tk olívaolaj

A karfiolt megmossuk, leveleit leszedjük, és a közepéből kivágunk két 1 cm széles szeletet. Minél tömöttebb karfiolt veszünk, annál jobban sikerül a vágás. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk a karfiolszeleteket, majd pár perc alatt kapassuk meg az oldalukat. Tegyük olívaolajjal kikent tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

A pestóhoz tisztítsuk meg a zöldfűszereket: távolítsuk el a koriander vastagabb szárait, a mentának szedjük le a leveleit. Tegyük aprítóba a kesudióval és a fokhagymával együtt, adjuk hozzá az olívaolajat és a citromlevet, fűszerezzük meg, és daráljuk addig, amíg nem lesz krémes.Ha száraznak érezzük, adjunk hozzá még olajat.

A jázminrizst futtassuk meg az olívaolajon, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel, sózzuk meg, főzzük készre kb. 20 perc alatt. A vadrizst tegyük egy másik edénybe, öntsünk rá ötszörös mennyiségű vizet, sózzuk, és kb. 30 percig főzzük. A két rizst keverjük össze. Tegyük tányérra a karfiolsteakkel együtt, majd csöpögtessünk rá a pestóból ízlés szerint.