Angerman László (Onyx) lett az Év Sommelier-je

Szerző: | 2016.02.17 | Események, Hírek

Szigorú szabályok alapján választja meg minden évben a Magyar Sommelier Club az Év Sommelier-jét, és nem volt ez másképp idén sem. Február 14-én kiderült, hogy Angerman László (Onyx) viheti el a kupát, a második helyezett Sutus Attila lett a Costes képviseletében, a harmadik helyen Mester Anna végzett, a versenynek helyszínt adó Araz étterem fiatal szakembere.

Bár egyre népszerűbb foglalkozás sommelier-nek lenni, a főpohárnok csupán néhány luxus étteremben áll személyesen a vendégek rendelkezésére. A jobb vendéglátóhelyen a pincéreknek természetesen kell érteniük a különféle nedűkhöz, elsősorban a borokhoz, pezsgőkhöz, koktélokhoz, kávékhoz, azok beszerzésében viszont már a vendégtérben ritkán megjelenő sommelier ad tanácsot.

Egyesítenie kell egy kiváló pincérnek némileg a bartender és a barista szerepét is, azaz érteni kell a koktélokhoz és a kávékhoz – újabban az ásványvizekhez és sörökhöz is – viszont a másodosztályú éttermekben már nem jellemző, hogy az egyes ételekhez hozzájuk illő aperitifeket, söröket, borokat javasolnak a vendégeknek.

Azok az ifjú tehetségek, akik megmérkőztek egymással a szakértő zsűri előtt a Dohány utcai Continental Hotelben, már több vetélkedőn részt vettek, és olyan neves éttermekből érkeztek, ahol már nemcsak magyarul kell nap, mint nap vizsgázni felkészültségükből.

Abban mindenki egyetértett, hogy az ilyen versenyben a győztes csak a vendég lehet, végső soron – pedig az elégedetten távozók miatt – az adott szálloda vagy étterem. Egy jó szakértelemmel bíró pincér egy egész hely imázsát képes emelni, és törzsvendégkört alakíthat ki.

A vizsgafeladatok ezúttal is sokrétűek voltak: például először egy társaságnak kellett különféle italokat kínálni, ételekhez párosítani azokat, majd vakon felismerni borokat és párlatokat.