Aranyat érő Furmint vodka

Szerző: | 2023.03.03 | Hírek

2023. február 28-án hirdették ki a World Vodka Awards díjazottjait, ahol a kis kézműves bodrogkisfaludi lepárló ismét nagyot alkotott! A 2022 év végén kiadott évjáratos Furmint vodkájukat ugyanis aranyéremmel díjazta a nemzetközi zsűri, ami talán nem is olyan meglepő, hisz a Tokaj ginnel már letették névjegyüket a nemzetközi italszakmában.

2023-ban összesen 35 országból több mint 180 nevezés érkezett a versenyre, ahol a Furmint vodka újoncként, elsőre aranyérmet szerzett! Több szempontból is nagyon különleges ez az ital. Egyrészt, mert furmintból még soha senki sem próbálkozott vodkát készíteni, másrészt ez a világon az első olyan évjáratos vodka, ami bevallja, sőt büszkén hirdeti, hogy minthogy szőlő alapanyagból készül, így minden évben más és más lesz a végeredmény, melyet palackba töltenek. Abból sem túl sokat, hisz maga a lepárló nem vodka készítésére van berendezkedve, így minden évben várhatóan mindössze 800 palack készül majd. A 2022-es évjárathoz az organikus furmintot a Tokaj-Hétszőlő borászattól szerezte be a lepárló, mely minden évben változni fog, így évről évre más borászattól és más dűlőről szerzik majd azt be.

„Nagyon büszke vagyok nemcsak az eredményre, hanem magára az italra, hisz óriási kihívás volt, a furmintot vodka formában elkészíteni, ahol az alapanyag fajtajellegzetességei is megmaradnak, de mindez könnyed, lágy vodka keretek között.” – nyilatkozta Mészáros-Komáromy Dénes, a Seven Hills Distillery lepárlómestere.

Ezek után végképp nagy nyomás nehezedik a lepárlóra a hordókban érlelődő whisky miatt, amelynek első kiadását várhatóan 2023 év végén palackozzák.
______________________________
Fotó: Seven Hills