Aranyat nyert a Folly rizlingje

Szerző: | 2021.11.16 | Hírek, Italsor

150 tagú zsűri értékelte a 38 országból érkező több mint 6 ezer tételt Németország legnagyobb és legjelentősebb nemzetközi borversenyén, a Berliner Wein Trophy nyári–őszi fordulóján. A Folly borászat 2019-es rajnai rizlingje arany minősítést szerzett.

A Folly Arborétumhoz közel eső területeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely – akárcsak az arborétum szeretete és gondozása – generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a 19. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt. A Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet vezető szőlőfajtáknak: a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek. A borok nagyrésze reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

„A Folly díjnyertes borához a Rajnai Rizling szőlőjét 2019-ben teljes érésben, kézi szedéssel szüreteltük. Feldolgozásánál gondos odafigyelés mellett egész fürtös préselést alkalmaztunk. Illatában a Rajnai Rizlingre jellemző citrusos, mézes, enyhén fűszeres jegyek köszönnek vissza. Ízében élénk, roppanós savak jellemzik és már az első korty után érezni az olajos, petrolos jegyeket és egy kevés, badacsonyi ásványosságot” – mondta el Nagy Leopold, a Folly borásza.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 116 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.