Aranyérmes és különdíjas Koch-borok a merlot-k és cabernet-k világversenyén

Szerző: | 2016.10.19 | Hírek, Italsor

Koch Csaba villányi pincészetének (VinArt) két prémium bora, a 2012-es Csanád cuvée és a szintén 2012-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignon Prémium is aranyérmet szerzett az olaszországi Bergamóban megrendezett nemzetközi versenyen. A Csanád cuvée a sajtó különdíját is kiérdemelte.

Idén 12. alkalommal rendezték meg a lombardiai Bergamóban a merlot és cabernet fajták világversenyét. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (l’Organization International de la Vigne et du Vin, OIV) által is támogatott versenyre csak olyan borokat lehetett nevezni, amelyekből legalább ezer palack készült.

A versenyre Koch Csaba két borát is benevezte. A 2012-es Cabernet Sauvignon Prémium idén bekerült a Nemzeti Borkiválóságok közé is, a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott, a 48. Villányi Borversenyen pedig nagyaranyéremre méltatták és a villányi borvidék legjobb cabernet sauvignon különdíját is megkapta. A villányi pince zászlósbora, a merlot-cabernet franc-cabernet sauvignon házasítás, a 2012-es Csanád is szép pályát futott be eddig: 2015-ben a Bayer Országos Borverseny vörös csúcsbora lett, szintén Nemzeti Borkiválóság, de kiérdemelte a Tudósok bora különdíjat is.

Az Olaszországban megrendezett nemzetközi versenyen mind a két bor aranyérmet kapott, ráadásul a Csanád a sajtó különdíját is kiérdemelte. A díjnyertes borokat külön standon fogják bemutatni 2017 áprilisában, Veronában, a világ egyik legnagyobb borkiállításán, a Vinitalyn.

Koch Csaba szerint a jó eredményekért a kiváló villányi terroir, a diósviszlói talaj és mikroklíma a felelős, illetve saját, egyéni szőlőtermelési filozófiája: a borász ugyanis a szokásosnál nagyobb lombozattal hagyja fejlődni a szőlőt, ennek köszönhetően megnő a fotoszintetizáló képessége – így több napfény kerül a bogyókba, majd a palackokba.