Aranyérmes magyar vodka

Szerző: | 2024.03.14 | Hírek

2024. február 20-án hirdették ki a World Vodka Awards idei díjazottjait, ahol a kis bodrogkisfaludi lepárló, a Seven Hills Distillery elképesztő eredménnyel ismét elhozott egy aranyérmet a 2023-as évjáratú, dűlőszelektált Furmint vodkájával!

Az idei évben összesen húsz országból négy kategóriában (Pure Neutral, Varietal, Botanical és Flavoured) érkeztek versenyminták a World Vodka Awards versenyre. Megfigyelhető egyfajta paradigmaváltást a vodkaiparban, hiszen a klasszikus vodkagyártó országok – mint Lengyelország, Svédország vagy Kanada – mellett olyan nem klasszikus országokból is érkeztek versenyminták, mint Mexikó, Thaiföld és Kína – tájékoztatta közleményében szerkesztőségünket a Seven Hills Distillery.

„Elfelejthetjük azt a hagyományos felfogást, miszerint a vodka íztelen és unalmas! Az idei versenyen a gyártók nagyon odafigyeltek a harmóniára, és arra koncentráltak, hogyan őrizzék meg az alapanyagok esszenciális karakterét. Idén az összes aranyérmes tétel lenyűgözte a zsűrit a minőségével és az ízharmóniájával. Megfigyelhetjük, hogy évről évre növekszik a varietal, botanical, és flavoured kategóriák versenymintáinak aránya, így kijelenthetjük, hogy a vodka jövője a neutrálistól eltolódik a stílusos, karakteres vodkák irányába” – nyilatkozta Veronika Karlova a World Vodka Awards versenyigazgatója.

A Furmint vodka projektet a lepárló még 2021-ben indította, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogy a furmint szőlő vodka kategóriában is képes-e megmutatni az évjáratosságban illetve dűlőszelekcióban rejlő különbözőségeket, ezért minden évben más borászattól és más dűlőről szerzik be a furmint must alapanyagot. A 2022-es változatot a Tokaj-Hétszőlő borászat Kis-Garai dűlőjéről, a 2023-as változatot pedig Tállyáról, az Oroszlános Borbirtok Palánta nevű dűlőjéről szüretelték.

„Így, hogy már két évjáratunk is rendelkezésre áll a Furmint vodkából, kijelenthetjük, hogy sikerült egy új kategóriát megalkotnunk: az évjáratos, dűlőszelektált vodkát, mely nem törekszik sem arra, hogy eltüntesse az alapanyag karakterisztikáját (neutralizálja), sem arra, hogy mindig ugyanolyan legyen, hiszen az egyrészt a szőlő alapanyag miatt lehetetlen lenne, másrészt dög unalmas is!” – nyilatkozta Mészáros-Komáromy Dénes, a Seven Hills Distillery lepárlómestere

A Furmint vodka üde színfoltja a hazai és nemzetközi italszakmának, de sietni kell, ha valaki meg szeretné kóstolni, ugyanis mindössze 800 palack készül belőle évente!
__________________________________________
Képek: Seven Hills Distillery