Árnyas, a tradicionális „restaurant spirituel”

Szerző: | 2018.09.21 | Céghírek, Hírek

Ha van igazán tradicionális budai kertvendéglő, akkor az az Árnyas, a Szent János Kórház közelében, nyugodt, ősfás környezetben. A 110 éves, nagy múltú étterem úgy tudta túlélni kor- és sorstársait, hogy mindig alkalmazkodott a vendégek igényeihez.

Folyamatosan gondot fordítottak arra, hogy a trendeket a saját stílusukhoz igazítsák, és megtartsák saját arculatukat. Ezért az évszázados működésben voltak kisebb-nagyobb váltások, legutóbb 15 éve, akkor formálta mai színvonalára a tulajdonos. Azóta nagy sikerrel folyamatosan működött, de az üzemeltető egyéb üzleti feladataira kíván koncentrálni a jövőben, így az étterem most eladó, ingatlanként és étteremként egyaránt.

Az Árnyas Étterem elsősorban a budai polgárok törzshelyévé vált, de adottságai miatt rendszeresen tartottak benne nagyobb társasági rendezvényeket. Kedvelt esküvői helyszín volt, és a vendégek visszajelzései alapján minden igényt kielégítő. A terasz valóban árnyas, a belső termek polgári hangulatot idéznek. A konyha hagyományossá vált magyar ételeket készít, de korszerű formában. Kínálnak mediterrán, kímélő fogásokat és paleo ételeket is. Az Árnyas konyhája összességében a századfordulós és a modern magyar konyha ötvözete, erdélyi, vajdasági, felvidéki és sváb fogásokkal színesítve. A legkorszerűbb konyha- és tárolási technológiákat vezették be, különleges füstölési, pácolási eljárásokat alkalmaznak. Kínálatuk a szezonoknak megfelelő, és sokak kedvére főzelékeket is kínálnak, valamint saját sütésű, friss, ropogós kenyeret. Télen a kemencében sült omlós pecsenyék vonzzák ide a vendégeket, nemcsak az ízek miatt, hanem a látványnak is köszönhetően. Ma már nem sok helyen kapni frissen sült, ropogós gesztenyét, sült tököt, sült almát, éttermi környezetben. Az Árnyas Étterem egyik specialitása a Krúdy-féle húsleves, a velős csont és az Árnyas pecsenye káposztás sztrapacskával.

A vendégek ragaszkodása annak is köszönhető, hogy itt a hétvégi nagy forgalom közepette is derűs és gördülékeny a kiszolgálás. Sokan azért is járnak ide, mert a tulajdonos úgy köszönti minden vendégét, mintha barátait látná viszont.

Hitvallásukat tökéletesen tükrözik Hamvas Béla szavai: „Ne értsen félre, nem olyan korcsmáról van szó. Vendéglő ez, ahogy mondani szoktam és szeretem, un restaurant spirituel, szellemi korcsma, ebben a nemben a világon az első, ahol nem levest és főzeléket és húst és tésztát szolgálnak ki, hanem szellemi táplálékot és italt.”

A tulajdonos törekvése az volt, hogy az Árnyas mindkettő legyen: ahol nemcsak levest és főzeléket és húst és tésztát szolgálnak fel, hanem szellemi táplálékot és italt is. Náluk a testi táplálék is fontos, mert vallják, hogy a kettő harmóniája teszi teljessé az életet.

Nemrégiben megkapták a TRIPADVISOR 2018. Kiválósági Tanúsítványát, és az Itt Jártam listán 3614 budapesti étterem közül évek óta az első helyen állnak.

Az ÁRNYASOZÁS pedig az ő ars poeticájuk: „Belépés a 110 éves Árnyas kapuján egy másik dimenzióba, ahol az idő lelassul, és ráérősen, nyugodtan fogyaszthatod el békebeli ebédedet vagy vacsorádat a régi holmik és képek között, vagy a 100 éves gesztenyefák alatt…:)”

Most pedig azok jelentkezését várják, akik szívesen és hasonló szellemben vinnék tovább az Árnyas évszázados tradícióját.

Az eladó étterem-ingatlan sok bővítési lehetőséggel rendelkezik, mind a belső térhez, mind a külső teraszhoz csatolhatók az eddig nem használt szobák és kertrész, ezért viszonylag kis befektetéssel még az eddiginél is jóval nagyobb forgalom generálható.

Érdeklődni: arnyasetteremdiosarokhbs@gmail.com

(x)