Árparitás, újturizmus és idei kilátások az MSZÉSZ közgyűlésén

Szerző: | 2024.05.15 | Hírek

Több mint háromszáz szakember részvételével, a Grand Hotel Esztergomban tartotta meg soros, immár 59. közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A másfél napos esemény vacsorával és networking eseménnyel indult, majd kedden szakmai előadásokkal folytatódott.

Elsőként Flesch Tamás elnök köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a társszervezetek képviselőit, majd Hernádi Ádám polgármester osztott meg örvendetes adatokat a város turizmusáról. Mint elmondta, Esztergom nem fél- vagy egynapos desztináció többé, az idei első negyedévben az Esztergomban eltöltött vendégéjszakák száma 14 százalékkal nőtt, márciusban pedig kiemelkedő, 30 százalékos volt a bővülés.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszönti a közgyűlés résztvevőit | Kép: Tamás Pál

Elhangzott, hogy a város katalizátor szerepet játszik a turizmus fejlesztésében: három Tourinform irodát is működtetnek, az irodák képviselői minden városi rendezvényen jelen vannak. A kitelepülések miatt az irodák forgalma a 2,5-szeresére nőtt. A belföldi vendégek mellett elsősorban szlovák, cseh és német turisták érkeznek Esztergomba. Céljuk, hogy a lengyel piacon is megismertessék a várost – emelte ki a polgármester.

Ágazati eredmények

Ezután Földvári Krisztián, a Visit Hungary vezérigazgatója osztotta meg a hallgatósággal az immár végleges tavalyi magyarországi vendégforgalmi statisztikákat. Mint elmondta, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2023-ban 16,2 millió turista 41,8 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, ezzel a forgalom már felülmúlta a pandémia előtti adatokat. Különösen örvendetes, hogy a bevételek az inflációt meghaladó mértékben növekedtek. Budapesten 18 százalék feletti volt a vendégéjszakák számának növekedése. Az idén folytatódott a felívelő trend, szintén 18 százalékos volt az első negyedévben a vendégforgalom növekedése. A vendégforgalom 60 százaléka szállodákban realizálódott, nőtt a kapacitáskihasználtság is. A dinamikus növekedés fenntartása érdekében új zászlóshajó projektek indulnak Hévízen és Tokajban, ennek keretében valósult meg a Bahart flottafejlesztése is.

Hozzátette, a júliustól induló magyar EU-elnökség jót tesz majd a hivatásturizmusnak is. A Kisfaludy-program keretében korábban megújult 14 ezer hazai szálláshely után most a vidéki vendéglátóhelyek kapnak 13 milliárd forintos támogatást.

Földvári Krisztián, a Visit Hungary vezérigazgatója | Kép: Tamás Pál

Stratégiai megállapodás született a China Media Grouppal, és légihidak is épülnek, amelynek eredményeként június végétől hét kínai nagyvárossal áll majd légi összeköttetésben Budapest, ami kiemelkedő a régióban – zárta gondolatait a vezérigazgató.

MSZÉSZ-lobbicélok és szállodás várakozások

A bevezető előadások után Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke tartotta meg beszámolóját. Kiemelte, hogy aktív munka folyik a tavasszal létrejött turisztikai tanácsadó testületben, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyitott a szakmai szervezetek kezdeményezéseire. A forgalmi adatokkal kapcsolatban elmondta, folytatódik a vendégéjszakák számának visszaépülése, és az idei lehet az első év, amikor megdöntheti a szállodák forgalma a 2019-es csúcsot. Európai összehasonlításban is sikerült a RevPAR mutatót növelni – hangsúlyozta.

Biztató jel, hogy a Budapest Airport forgalma is meghaladta az idei első negyedévben a csúcsév azonos időszakának eredményét. A szakember bízik benne, hogy a repülőtér eladása után még több légi járat térhet vissza Budapestre, például az USA-ból.

Az elnök emlékeztetett a nemrégiben sikeresen lezajlott budapesti HOTREC közgyűlésre, elmondása szerint sikerült megmutatni a nemzetközi szakmai közvéleménynek, mit tudunk mi magyarok a turisztikai szakmáról. Kiemelte a Radisson Blu Béke Hotel szolgáltatásainak, valamint a Kempinski Hotel csapata által a Szépművészeti Múzeumban biztosított gálavacsora magas színvonalát.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke | Kép: Tamás Pál

A jövőt illetően arra hívta fel a figyelmet Flesch Tamás, hogy az Európai Parlamentben létezik egy képviselőcsoport, az ún. hospitality championok, akik kiemelten foglalkoznak a turizmus ügyével. Hazánkat ezen a téren eddig Ujhelyi István képviselte, de mivel ő hazatér Brüsszelből, jó lenne, ha lenne ott egy új képviselője a magyar turizmusnak.

Flesch Tamás beszélt arról is, hogy a munkaerőhiány miatt egyre több helyen alkalmaznak az ágazatban külföldieket, és általában jók a tapasztalatok a harmadik országbeli munkavállalókkal.

Az idei kilátásokkal kapcsolatban elmondta, idén a párizsi olimpia és a német labdarúgó-Európa-bajnokság elszívó hatásával számolni kell, ugyanakkor lehet, hogy lesznek olyanok, akik inkább hozzánk jönnek, mert a sportesemények helyszínei megdrágultak.

Az elnök felhívta a figyelmet az Európai Unió digitális piacokat szabályzó rendeletére, amelynek eredményeként például a Booking.com is ún. kapuőr lett. Mint mondta, a világcégek nem sok lehetőséget adnak a szállodáknak, hogy felvegyék velük a versenyt a digitális térben, ugyanakkor tény, hogy az unió szeretné, ha elfogadható versenyhelyzet alakulna ki. Az MSZÉSZ egyik munkacsoportja beadványt készített a Gazdasági Versenyhivatalhoz, egy törvénytervezet pedig a parlament előtt van, amely egyebek között kikötné az árparitás biztosítását az ÁSZF-ben. A próbálkozások ellenére jelenleg a hotelek többsége ki van szolgáltatva az online utazási irodáknak, különösen a Booking.com-nak, ez abból is látszik, hogy tavaly tovább csökkent a direkt foglalások aránya. A jövőben a Google Search bevezetése után pedig még rosszabb lehet a helyzet, „a sokadik találati oldalra fog szorulni minden egységünk, és az OTA-k lesznek elől” – fogalmazta meg aggodalmait.

Az aktualitások között említette még az elnök a környezetvédelmi felelősségbiztosítást, a kiberbiztonsági törvénynek való megfelelést, amelynek határideje június 30. Az egyszer használatos csomagolásnak is elvileg el kell tűnniük a szállodák fürdőszobáiból 2030-ra. Az ételhulladék csökkentése terén ugyanakkor kifejezetten jól állunk, számos követendő kezdeményezés van már Magyarországon. Az MSZÉSZ kiemelt lobbicéljai között szerepel a SZÉP-kártya keretösszegének megemelése, a reprezentációs adó csökkentése, valamint az általános szállodai szervizdíj bevezetése. Emellett ismét aktuális a rövid távú lakáskiadás újraszabályozása Budapesten. 2019-ben 12 ezer airbnb-típusú szálláshely volt a fővárosban, ugyanannyi ággyal, mint a hotelekben. A covid alatt ezek száma lecsökkent 3-4 ezerre, de most már 16 ezer ilyen egység van a piacon, ráadásul jelentősen nőtt a színvonaluk is. Az MSZÉSZ nem a konkurencia kizárására, hanem a korrekt versenyhelyzet megteremtésére törekszik – zárta gondolatait Flesch Tamás.

Újturizmus a gyakorlatban

Ezután Kovács Balázs, a GD Consulting alapítója az osztrák újturizmust mutatta be a gyakorlatban.  Mint elmondta, a szomszédos országban 2019-ben elkészült a turizmus mesterterve, amelynek lényege, hogy nincs több növekedési kényszer, a hangsúly a hozzáadott értékre és a minőségre került. A paradigmaváltás során az életminőség kerül a központba, egyszerre kell arról gondoskodni, hogy a turista, a helyben élő és a turizmusban dolgozó személy is jól érezze magát. Azóta nem is desztinációban, hanem élménytérben gondolkodnak.

Kovács Balázs, a GD Consulting alapítója | Kép: Tamás Pál

Érdekes példát említett a környezetvédelemmel kapcsolatban. Ausztriában már azt is mérik, hogy egy szállodai szobára hány liter szemét jut, vagy mekkora az áramfelhasználás. Megvannak a megfelelő benchmarkok, és a turizmusbanktól csak az kap támogatást, aki ennek megfelel. Végezetül kiemelte, hogy még mindig nagyságrendekkel nagyobb vendégforgalmat és bevételeket érnek el az osztrák turisztikai szolgáltatók, mint a magyarok, és ennek a sikeres hálózatosodás az oka. A szakember számos izgalmas konkrét példát tartalmazó előadása IDE kattintva érhető el.

Az üzleti turizmus aktuális trendjei

Az üzleti turizmus aktuális trendjeiről a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) főtitkára, Szűcs Balázs tartott előadást. Mint elmondta, 2023 eredményes év volt a terület számára, 30 százalékos  növekedéssel. Idén ugyanakkor nem lesz akkora esemény hazánkban, mint amilyen az atlétikai világbajnokság volt, ezért örülni lehet a tavalyi eredmény megismétlésének, bár több nagy létszámú rendezvénynek – Jehova tanúi kongresszus, ISUOG, Travelworld és IBCG konferencia – is helyet ad Budapest.

Szűcs Balázs, a MaReSz főtitkára | Kép: Tamás Pál

Elhangzott, hogy a több mint 30 éves, több mint 150 tagot tömörítő szervezet egyik legfontosabb aktuális lobbitémája a szakmai társszervezetekkel közösen a gyógyszerészeti és orvosi rendezvények anomáliáinak orvoslása. A hazai MICE-turizmus alakulásáról részletesen ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Ezután Belán Miklós, az Everguest ügyvezetője vázolta fel cége új mesterséges intelligencia-megoldását, amelynek május 23-án lesz a bemutató eseménye.

A délelőtti program zárásaként a szállodai szobák elsötétítésének kérdéskörét Bakodi Katalin, a JAB Anstoetz kelet-európai igazgatója járta körül.
__________________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Szántó Zoltán