Átadták a Kőrösi Csoma Sándor-díjakat

Szerző: | 2023.12.07 | Hírek

December 7-én adták át az idei Kőrösi Csoma Sándor-díjakat a Magyar Zene Háza koncerttermében. A turisztikai szakma legrangosabb állami kitüntetését tizenkét szakember vehette át.

Az idei díjazottak személyén is látszik, hogy a magyar turizmus sok lábon áll, sokak sokféle tapasztalatán, különböző megközelítések egyensúlyán, de leginkább a díjazásra méltó szakemberek munkabírásán – mondta el az ünnepélyes díjátadón Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Erőfeszítéseiknek is köszönhetően, ha a vendégéjszakák számát nézzük, a magyar turizmus már csak szűk 2 százalékra van a 2019-ben, a háború és a járvány előtt felállított rekordévtől – tette hozzá.

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese köszöntőjében rámutatott: Valamennyi idei díjazott már eddig is komoly eredményeket tett le az asztalra. A szó szoros és átvitt értelmében is, ugyanis a kiválasztottak majd mindegyike a gasztronómiához kötődik. Munkásságukat egyaránt jellemzi a hagyományok tisztelete és az újító szellem, és mind nemzetközi színvonalú szakmai minőséget képviselnek. Sikerük azt igazolja, hogy a turisztikai pálya választása Magyarországon is kínál olyan karrierlehetőséget, amiért érdemes itthon tevékenykedni – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kőrösi Csoma Sándor-díjakkal (Nagydíj, Talentum-díj és Életműdíj) a turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő tevékenységet, életpályát ismeri el.

Dömötör Csaba (bal szélen) és Erdei Bálint (jobb szélen) a díjazottak egy csoportjával

Életműdíjat kapott idén Szepsy István és ifj. Szepsy István a magyar borászatért, borturizmusért tett évtizedes, kimagasló tevékenységért, a Tokaji borvidék leghíresebb pincészetében végzett világszintű, értékteremtő, példamutató munkáért, Magyarország és a Tokaji borvidék hírnevének öregbítéséért és a prémium tokaji borok fejlesztéséért.

Talentum-díjjal ismerték el Dalnoki Bence, a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjének bronzérmesét kimagasló gasztronómiai tevékenységéért, a hazai gasztronómia fejlődéséért tett erőfeszítéseiért, Magyarország hírnevének öregbítéséért.

Nagydíjat vehetett át:

– Barna Ádám, az esztergomi 42 étterem séfje innovatív, vidéki gasztronómiai tevékenységéért, a magyar konyha hagyományainak éltetéséért;

– Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a budapesti atlétika világbajnokság pályázatának és megszervezésének vezetőjeként végzett munkájáért;

– Hodik Adrienn és Hodik Tibor, a Natura Hill Zebegény tulajdonosai a slow food bisztró és butikhotel fenntartható, ökológiai szemléletű működtetéséért;

– Szabadfi Szabolcs, a Szabi a pék franchise-hálózat tulajdonosa a pékszakma iránti elkötelezettségéért, annak újszerű népszerűsítéséért, a fiatal generáció lelkes, innovatív edukálásáért;

– Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter és Gyűjtő Ádám, a kétútközi Graefl-kastély tulajdonosai a fenntarthatóság és slow life jegyében való működtetéséért, a közösségépítésben vállalt kimagasló tevékenységéért;

–Tuboly Andrea, a zalaegerszegi Tourinform iroda vezetője a turizmusszervezési feladataiban végzett példaértékű munkájáért.

________________________________________________________
Forrás: Turizmus.com
Képek: Magyar Turisztikai Ügynökség
A nyitóképen: A Parlament stilizált épületét jeleníti meg a Kőrösi Csoma Sándor-díj az egész nemzetet összekötő kapocsként