Az ágazati bérpiacról és a hulladékgazdálkodásról is szó volt az MSZÉSZ-közgyűlés első napján

Szerző: | 2023.11.14 | Hírek

A Balatonfüred Kongresszusi Központban november 14-én 66 társult tag kiállító és több mint 250 regisztrált szállodai szakember jelenlétével vette kezdetét a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségnek (MSZÉSZ) 58. közgyűlése, amely – a hagyományok szerint – szakmai prezentációkkal indult. Az előadásokban a bankkártyás csalások megelőzéséről, a bérpiacról és az új hulladékgazdálkodási rendszerről is szó esett.

 

KAVOSZ-hitelek, bankkártyás csalások, Sommelier Bajnokság

Az első prezentációt Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartotta. Elmondta többek között, hogy a Kamara és a VOSZ betűiből elnevezett vállalkozás immár húsz éve igyekszik hidat teremteni a bankok és – elsősorban – a mintegy 500 ezer kis-, mikro- és nanovállalkozás között.

A KAVOSZ-hitelek garantáltan 5 százalékos kamata csak vonzó lehet a bankok manapság 15 százalékot is meghaladó kamatával szemben. Két évtized alatt mintegy 7500 milliárd forint értékben eszközöltek 500 ezer pénzkihelyezést.

Krisán László kiemelte, hogy a KAVOSZ igyekszik a vállalkozók nyelvén beszélni, s mindent elkövet, hogy képviselje is ezt a kört a kormányzat, illetve a nagy bankok előtt, de mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy 2024-től minden vállalkozásnak, minden beszállítónak rendelkeznie kell az ESG (környezet, társadalom, irányítás) tanúsítvánnyal, amihez képest gyerekjáték volt a GDPR-megfelelőség megszerzése. Végezetül bátorította a szállodákat, éttermeket és a cateringcégeket, hogy bátran forduljanak az ország 220 KAVOSZ-irodájához, és kérjenek segítséget beruházási, illetve folyószámla-hitelekhez.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a KAVOSZ-hitelekről tartott előadást

 

Hogyan előzhetők meg a bankkártyás csalások? címmel megtartott előadásában Zsíros Péter kereskedői fraud menedzsment vezető jellemző példákon keresztül mutatta be a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos visszaélési lehetőségeket és a K&H Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. társaság csalásmegelőzési szolgáltatását. A tipikus csalási módszerek ismertetése közben a szakember felhívta a figyelmet mindazokra az intő jelekre, amelyek alapján érdemes gyanúsnak tekinteni és körültekintően kezelni egyes foglalásokat.

A borokhoz és a borfogyasztáshoz kapcsolódó tudáson kívül a sommelier-k legfontosabb feladata, hogy élményt adjanak a vendégnek – emelte ki a Magyar Sommelier Szövetség tevékenységét bemutató előadásában Segesdi Gábor elnökségi tag. A jó sommelier bizonyítható módon pluszfogyasztást indukál az étteremben, fúzióban dolgozik a konyhával, ételeket italokkal kombinál, tudását kollégái felé is átadja. Csúcsrendezvényük, a Sommelier Bajnokság célja maga a képzés: a 2024 februártól augusztusig tartó felkészülési időszakban 6-7 alkalommal juthatnak hasznos ismeretekhez a benevezett kollégák.

 

Mindent az aktuális szállodaipari bérpiacról

A közgyűlés első napjának talán legjobban várt előadását Jakabos Tünde, a Korn Ferry digitális szolgáltatás regionális vezetője tartotta az aktuális szállodaipari bérpiacról Rántsuk le a leplet a mendemondákról! címmel. A szektorról első ízben elkészült országos, átfogó bérpiaci felmérés készítése során 50 jellemző pozíciót azonosítottak be, és ezeket a Korn Ferry referencia szinteknek is megfeleltették.

Általános észrevétel, hogy az ágazati bérpiac az országos bérpiacnál alacsonyabb mértéket mutat, 10 százalékkal az alapbér és 7 százalékkal az összjövedelem tekintetében. A felzárkózás azonban elkezdődött, 2023-ban magasabb bérfejlesztés valósult meg, mint az országos átlag, és 2024-re is magasabb az előrejelzés az országos szinthez képest. Más ágazatokkal szemben a turizmusban a régiók között jelentős eltéréseket tapasztalnak, Budapest előnye közel 10 százalékos. A célprémium az országos gyakorlattal megegyező, de a kifizetett bónuszok – vélhetően a szervizdíj miatt – magasabbak. A juttatások terén az ágazatspecifikus elemek a legelterjedtebbek, a cafeteria kevéssé népszerű.

A közgyűlésbe online formában becsatlakozó szakember az egyes megállapításokat részletesen is bemutatta a hallgatóságnak, összehasonlítást végzett más szektorokkal, kitért az ágazatspecifikus juttatásokra és nemzetközi kitekintést nyújtott a bérekről. Saját elemzésük a fluktuációról nem ad túl kedvező eredményt: ennek mértéke országos szinten 20 százalék, a hotelágazatban azonban sokkal magasabb, a mediánérték 31 százalék.

Jakabos Tünde, a Korn Ferry regionális vezetője online csatlakozott a közgyűléshez

 

Gyakorlati útmutató a MOHU működéséről

Az Európai Unió nagyon szigorú hulladékgazdálkodási célértékeket fektetett le minden tagállam számára, ennek elérése érdekében vonta saját hatáskörbe és szervezte 35 évre koncesszióba az állam a hulladékgazdálkodási rendszert – hangsúlyozta az új hulladékgazdálkodási rendszerről megtartott előadásában Rónavölgyi Endre, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. értékesítési vezetője, kiemelve, hogy a célértékek már 2025-re 50 százalékos újrafeldolgozási arányt tartalmaznak a mostani, 30 százalékot meghaladó arányhoz képest.

Feladataik közé tartozik a hulladékbegyűjtési és -szállítási feladatok hatékonyabbá tétele, a hulladékkezelési feladatok országos kihasználtságának optimalizálása, a gyártói felelősségi rendszer (EPR) és a kötelező visszaváltási rendszer (DRS) bevezetése, valamint fejlesztések végrehajtása minimum 185 milliárd forintos értékben.

Hazánkban egy évben összesen 20 millió tonna hulladék termelődik, ebből 4,7 millió tonna képezi a koncesszió tárgyát – emelte ki a szakember, aki prezentációjában az érintett hulladékgazdálkodási területeket, a rendszer működését és a megrendelés folyamatát is bemutatta, illetve külön kitért a használt sütőolaj elszállításának és a DSR rendszer HORECA-szektorban való működésének részleteire.

Rónavölgyi Endre, a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. értékesítési vezetője az új hulladékgazdálkodási rendszerről beszélt

_____________________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Pintér Tünde, Szebeni Zsolt
Képek: MSZÉSZ