Az Édes Napokon a szakmabelieket is várják

Szerző: | 2018.09.11 | Események, Hírek

A Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában szeptember 14-16. között megrendezett Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep nemcsak a nagyközönség, hanem a szakma számára is sok érdekességet kínál.

Perugia, Tübingen és a portugáliai Óbidos után Európában ez a negyedik legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható, édesség tematikájú rendezvény. A szervezők külön gondot fordítottak arra, hogy az idelátogató cukrászok, séfek is kapjanak hasznos információkat, impulzusokat, amelyeket mindennapi munkájukban hasznosítani tudnak. Az eseményen ugyanis a Miele Gasztroszínpadán olyan nagynevű cukrászok, séfek tartanak bemutatókat, akik az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a magyar csokoládé- és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el. Velük és általuk az édesség szakma (a gyártóktól a desszertkészítőkig) is felzárkózott a gasztronómia forradalmi megújulásához.

A tavalyi rendezvény közel 50 ezer látogatót vonzott, akik a legjobb csokoládé- és édességgyártók mellett 20 neves cukrászda kínálatával is megismerkedhettek. Ez a lehetőség idén is vonzó lehet a szakma számára. A kilátogató cukrászok, szakácsok, újságírók és bloggerek a legtöbbet a gasztroszínpad bemutatóiból profitálhatnak. Délelőttönként a szakképzési központok cukrásztanulói tartanak egy-egy bemutatót, amelyeken kiderülhet, hogy mennyire korszerű a jelenlegi szakképzés, mennyit mozdultak el a klasszikus cukrászat felől a mai trendek felé – amit a gasztroszínpadon napközben prezentáló nagynevű cukrászok már személyesen képviselnek.

Jelenleg két erős irányzat él és hat egymás mellett a cukrászatban. Az egyik a klasszikus sütemények, torták és más édességek világa, a másik pedig az újhullámos vonal. Ennek követői a legutolsó trendeket, most éppen a francia irányzatot mutatják be mono- és tányérdesszertekkel. Valószínűleg a két vonal kölcsönös egymásra hatásaként a hagyományos, klasszikus süteményeket is újragondolják majd a cukrászok, és a mai trendeknek megfelelő technológiával és köntösben készítik el. Füleky Györgynek, az Édes Napok rendezvénysorozat szellemi atyjának és tulajdonosának ez a magánvéleménye, mert az idei Magyarország tortája verseny kapcsán azt tapasztalta, hogy a két tábor egymásnak esett, és egy kisebb palotaforradalom zajlik a régi és az új képviselői között.

 

Tanulókból hostessek

A program egyik szakmai különlegessége a „speciális hostessek” szerepeltetése a pavilonoknál. Ennek gondolata már tavaly megfogalmazódott a szervezőben, amikor a cukrászok és a cukrászdák arról panaszkodtak, hogy szívesen kiállítanának az Édes Napokon, de sajnos nincs elég emberük. Innen jött az ötlet, hogy a szakiskolák tanulói legyenek a segítők. Számukra ugyanis izgalmas lehet a nagynevű cukrászok mellett dolgozni, és még az sem kizárt, hogy jövőbeli munkahelyüket találják meg itt. A cukrászdáknak pedig óriási segítség, hogy hozzáértők segítenek, akikben talán egy kollégára is lelnek, és nem egy teljesen más vonalról érkező hostessnek kell magyarázni – vagyis ezzel a kapcsolattal mindenki jól jár.

Az Édes Napok és annak kommunikációs felületei különleges lehetőséget teremtenek arra, hogy népszerűsítsék azt a szakmát, amelyből évente 800-1000 szakember hiányzik. A szakképzési centrumok vezetői örömmel fogadták ezt az elképzelést, ami mintaként szolgálhatna a többi gasztrofesztivál szervezőinek és a szakmák tanulóinak. Az a távlati cél, hogy a tanulóknak ezt a feladatteljesítését beszámítsák a szakmai gyakorlatok közé.

A jelenlegi megállapodások szerint idén a cukrászok előre jelzett igénye alapján 25-30 kisegítő cukrásztanuló vesz majd részt az idei Édes Napokon hostessként, olyanok, akik nem szorulnak rá különösebb felkészítésre, hiszen már 1-2 éve tanulják a szakmát.

További információ: http://edesnapok.hu/