Az éttermek és a szálláshelyek is pályázhatnak energiatámogatásra

Szerző: | 2022.12.27 | Hírek

A kormány döntése értelmében közel 21 ezer vendéglátóhely-üzemeltető és szálláshely-szolgáltató vállalkozás kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez.

A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust. December 23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A döntés értelmében mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely szálláshely-szolgáltató kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A közlemény szerint az MTÜ javaslata alapján a kormány a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről döntött. A támogatási programra ezáltal mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások a 2023. január–március számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

A szektort érintő ismételt intézkedéscsomag jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, valamint a munkaerő megtartásához – hangsúlyozza az MTÜ. Az érintett vendéglátó egységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, mintegy 80-100 ezer főt. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak, hiszen a gazdaság húzóágazatának számító turizmus fejlődéséhez, valamint a hosszútávú stabilitáshoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló – emelik ki.

Üdvözli az energiatámogatást az MSZÉSZ

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége örömmel üdvözli a kormány karácsonyi ajándékát – reagált a döntésre Baldauf Csaba, a szakmai szervezet elnöke társlapunknak, a turizmus.com-nak. (Az energiatámogatás kiterjesztéséről szóló jogszabály a Magyar Közlöny 2023/214. számában, december 23-án éjszaka jelent meg – a szerk.) Az elnök hangsúlyozta: a támogatás, amely az MSZÉSZ és a társszervezetek egyik kiemelt kérése volt a korábbi kormányzati egyeztetések során, egyértelműen hozzájárul a szállodák, éttermek túléléséhez, a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek kompenzálásához a legnehezebb, téli energiaigényes hónapokban.
____________________________________
Forrás: turizmus.com
Fotó: 123rf.com