Következzen minden információ a versenyről.

Időpont és helyszín:

2019. május 23. (csütörtök)
Szombathely, Fő tér
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a

fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal.

Verseny kategóriák:

„I.” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval – pl: szentjánoskenyérmag liszt, guarmag liszt, agar-agar, pektin illetve ezek keverékei (Neutro-k használata is engedélyezett, max. 5 g / liter adagolásban)– tejes fagylaltok főzéssel készülnek, lehetőleg tojás felhasználásával. Kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal, díszítésekkel ízesíthetők és díszíthetők, és a hagyományos technológiaisorrendet betartva kerülhetnek a tégelyekbe. 90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett!

Gyümölcsfagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% jelleget adó gyümölcsöt kell tartalmaznia. (Kivéve a citrusféléknél.)

A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehet díszíteni úgy, hogy a díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza!

A fagylaltokhoz fagylalt bázis (pl. 50-es és 100-as adagolású), növényi eredetű habalap, hozzáadott növényi zsiradék, aroma, mesterséges színezék nem használható fel!

Cukrászdánként/fagylaltozónként kategóriánként egy fagylalt nevezhető a versenyre.

„I./M” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye, „Mentes” kategória

„Mentes” fagylaltok kategóriája, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória.

A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket.
Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit(maltitol).

Cukrászdánként/fagylaltozónként kategóriánként egy fagylalt nevezhető a versenyre.

„C” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye

Ebben a kategóriában alapanyag gyártók, illetve forgalmazók nevezhetnek.

Cégenként egy szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre. A versenyző csak készen hozottfagylalttal indulhat.

A fagylaltoknál alapanyag megkötés nincs.

„C/M” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye, „Mentes” kategória

Ebben a kategóriában alapanyag gyártók, illetve forgalmazók nevezhetnek.

„Mentes” fagylaltok kategóriája, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória.

A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit(maltitol).

Cégenként egy szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre. A versenyző csak készen hozottfagylalttal indulhat.

A versenyen való részvétel és szabályok:

  •   Az „I.” kategória és „I./M” kategória versenyzői csak a helyszínen fagyaszthatnak, előrebeosztott időpontban. A fagyasztás a verseny egyik látványossága lesz, a nézők előtt történik. A versenyzőnek 30 perc áll rendelkezésére a fagylalt elkészítésére, díszítésére és a rendrakásra. A szükséges léfagylaltot, adalékanyagokat, díszítőelemeket minden résztvevő hozza magával.
  •   A fagyasztáshoz minimum 5 liter fagylalt szükséges (a gépek nagy teljesítménye miatt), illetveannyi fagylaltot kell készítenie a versenyzőnek, hogy a 360x165mm-es tégelyen túl, a zsűrinekegy 750 ml-es termo dobozt is meg tudjon tölteni. A termo dobozokat -14 C°-on tároljuk a zsűrizésig. A széles tégely használata kizáró ok minden fagylalt esetében!
  •   A fagyasztásnál csak a nevezett versenyző léphet be a fagyasztás helyszínére. Minden versenyzőnek fél órával a fagyasztási időpontja előtt regisztrálnia kell és pontosan kezdenie a fagyasztást. A fagyasztáshoz csak cukrász munkaruhában lehet megjelenni.
  •   A „C” és „C/M” kategóriák versenyzőinek sajnos nem lesz lehetőségük a helyszínen fagyasztaniuk a szoros időbeosztás miatt, de igény esetén a közelben igyekszünk lehetőséget biztosítani a fagyasztásra.
  •   ’I.’, ’I./M’, ’C’ és ’C/M’ kategóriában együtt, összesen maximum 72 fagylalt nevezését tudjuk fogadni, a nevezések érkezési sorrendjében, a megadott nevezési határidőig. A 72 fagylaltnevezés beérkezte, illetve a nevezési határidő lejárta után nem fogadunk el nevezéseket!
  •   A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni szükséges az elkészítendő fagylalt pontosreceptjét és technológiai leírását. Minden nevezett fagylalthoz a pontos receptet kell eladni! A saját készítésű öntetek, variegátók receptjeit is le kell adni! A recepteket azsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő fagylaltokat nem értékeli!A recepteket a helyszínen megadni már nem lehet!
  •   Az Év Fagylaltja díjat nyert fagylalt készítője tudomásul veszi, hogy a fagylalt receptjét azIpartestület jogosult tagjai számára átadni.
  •   Az érmes fagylaltok receptjét az Ipartestület a Cukrász Mester magazinban megjelentetheti.

Fagylaltok elkészítése:

  •   A helyszínen 6-14 óra között lehet fagyasztani, a fagylaltok elkészítése nézők előtt történik.
  •   A fagyasztások előre egyeztetett sorrendben történnek, a versenyzők az időpontjuk előtt félórával kötelesek megjelenni és regisztrálni.

    Rendelkezésre álló berendezések, eszközök:

  •   Carpigiani HE fagylalt fagyasztógépek
  •   Carpigiani Turbomix (professzionális merülő keverő)
  •   Hiber sokkolók
  •   Háttér fagyasztó szekrények
  •   Háttér fagyasztó a termo dobozoknak
  •   Rozsdamentes munkaasztalok
  •   Mikrohullámú sütő
  •   Indukciós főzőlap
  •   Mosogató
  •   Egyéb eszközökNevezési díj:
  •   „I.” és „I./M” kategóriában, ipartestületi tagok számára a nevezési díj 10.000 Ft +ÁFA/fagylalt, mely logózott munkakötényt is tartalmaz. A kötényt a fagylalt elkészítése során a versenyzőknek viselniük kell.
  •   „I.” és „I./M” kategóriában, nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj 20.000 Ft +ÁFA/fagylalt, mely logózott munkakötényt is tartalmaz. A kötényt a fagylalt elkészítése során a versenyzőknek viselniük kell.
  •   „C” és „C/M”, azaz céges kategóriában a nevezési díj 20.000 Ft + ÁFA/fagylaltA nevezések beérkezési határideje: 2019. május 10. A nevezésekkel egy időben kérjük a nevezési díjak befizetését banki átutalással aMestercukrász Kft. részére a következő számlaszámra: K&H Bank 10402166-50526785- 84821001. A nevezési díjról a Mestercukrász Kft. számlát állít ki.

 A nevezési díj befizetésének hiányában a nevezés érvénytelen.

Nevezések beküldése postán, vagy e-mailen:

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete / Mestercukrász Kft.1185 Budapest, Üllői út 674.
Telefon: 06-1/266-4165
E-mail: cukraszat@cukraszat.net

A nevezési lap letölthető honlapunkról: www.cukraszat.net

Minden versenyző a beérkezett nevezési lapok alapján e-mailen visszaigazolást kap.A rajtszámokat a versenyzők a helyszínen kapják meg.

Zsűrizés:

  •   A helyszínen 14 órától.
  •   A zsűri összetétele: Szakmai zsűrik, Közönség zsűri.
  •   A Közönség-zsűri döntése alapján egy fagylaltot díjazunk.
  •   A zsűrizés során a versenyfagylaltokon szerepel a kiadott rajtszám, illetve a fagylaltmegnevezése, a készítője a zsűri számára az eredményhirdetésig nem ismert.
  •   A zsűrizést követően a fagylaltokra a készítők/cukrászdák nevei kihelyezésre kerülnek.Figyelem!

 A díjazott fagylaltokat a díjnyertes cukrászdákban/fagylaltozókban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizheti, és a díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!

 Az Év Fagylaltja díjat nyert fagylaltot a versenyzőnek a versenyt követően, előre egyeztetett időpontban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előtt el kell készítenie az ipartestület tanműhelyében! A díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a zsűri a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!

Eredményhirdetés és díjazás:

  •   Az eredményhirdetésre várhatóan 18:00 órakor kerül sor a verseny helyszínén.
  •   Az eredményhirdetésen minden versenyző cukrászkabátban köteles megjelenni!
  •   Díjazás: vándorserleg, kategóriánkként 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem,oklevelek, felajánlások esetén különdíjak.
  •   A Közönség-zsűri döntése alapján egy fagylaltot díjazunk.
  •   Az „Év Fagylaltja” vándorkupát az aranyérmes „I.”-es kategóriás fagylalt nyeri, aszakmai zsűri döntése alapján.
  •   Amennyiben az „Év Fagylaltja” díjat megnyerő versenyzőnek a másik fagylaltja is érmezett a „I./M”-es kategóriában, a zsűri döntése alapján az év legjobb fagylaltkészítő cukrászdájának járó „Kézműves Fagylalt Nívódíjat” adunk ki.Minden kedves kolléga nevezését szeretettel várjuk.
    Az Ipartestület elnöksége