A szezon kedvelt zöldsége sok formában kerülhet a tányérra, attól függően, hogyan fűszerezzük, hogyan készítjük el. Nemzetközi példák következnek!

A klasszikus leves és pite mellett jó ízt ad a reggeli smoothie-nak vagy zabkásának, tölthetünk vele raviolit, belekockázhatjuk a rizottóba, belekerülhet a muffin tésztájába, de még a desszert utáni kávénkba is. Ezt a sokoldalú alapanyagot a világ Michelin-csillagos séfjei is igen kreatívan kombinálják. Bepillantottunk néhányuk konyhájába, és azt is megnéztük, mi készülhet még ebből a napsárga növényből.

Itt van mindjárt Heston Blumenthal brit séf, aki Michelin-csillagos éttermeiben feltálalt újításaival vált világhírűvé. Ő egy Hamupipőke-ihlette előétellel állt elő jó pár évvel ezelőtt: a sütőtökből pürét készített, amelybe sárgadinnye kockákat tett. A fogást languszta és kaviár koronázta meg.

Úgy tűnik a langusztához valóban illik a sütőtök: a háromcsillagos holland Jonnie Boer, a De Librije étterem tulajdonosa a rák és tök kombinációt megdobta egy kevés desztillált uborkalével.

Az olasz konyha kedvelt alapanyaga a vaddisznó, nagy becsben tartják Itália-szerte. Húsa csodálatosan passzol a szezonális alapanyagokhoz; illik a borókához, meg úgy általában az őszi-téli vadontermő bogyókhoz, és az őszi zöldségekhez is. A szintén Michelin-csillagos Igles Corelli, a vadételek szakértője, a toszkán Atman étterem tulajdonos-séfje a vaddisznóhoz pézsmatökpürét és áfonyamártást kínál.

Steve Smith krémlevese sütőtökből, tejből és csirke alapléből áll. A The Freemasons at Wiswell brit csillagos séfje igazán nem illetődött meg a fűszerezéskor: kakukkfűvet, koriandermagot, fokhagymát, borókabogyót és reszelt parmezánt párosított a szezon alapanyagához.

Szintén az amerikaiak kedvence a sütőtöklekvár. David Lebovitz séf, számos bestseller szakácskönyv szerzője cukrot, narancslevet, citromlevet, vaníliát ad a tökhöz. A végeredmény egy szemet gyönyörködtető napsárga zselé.

Egy üveg sütőtök? Miért is ne? Főként az Egyesült Államokban népszerű a pumpkin ale, azaz a sütőtökös világos sör, de ugyanígy készül belőle búzasör, felső erjesztésű stout és porter is. Bár azt gondolnánk, hogy ez újkori hóbort, ám a sütőtökös sör történelme egészen az 1700-as évek végéig nyúlik vissza, bár az első kereskedelmi forgalomba került sütötökös ale-t csak az 1980-as években dobta piacra a kaliforniai Buffalo Bill’s Brewery.

Úgy tűnik az ötletek kifogyhatatlanok, ha az ősz legszebb színű zöldségféléjéről van szó. A sorban a következő a sütőtöklikőr. Az üzletekben többféle változatban létezik: az egyik ír whiskey és tejszín alapú, fahéj, szerecsendió és szegfűszeg fűszerezessel, de a sütőtökös ital alapja lehet vodka, fehérrum vagy akár törkölypálinka is.

Amerikai kávézóláncban kóstolhattuk itthon először a pumpkin latte nevű csodát, azaz a sütőtökös tejeskávét. Azóta már szezonálisan szinte minden trendibb kávézó kínálatában megtaláljuk. A latte mellett fáradtság ellen ajánlják a vajas-tökös kávét, amelyet a fahéj, a szegfűbors és csillagánizs tesz még izgalmasabbá.

Hazai fajták

Manapság már itthon is inkább a hosszúkás, narancssárga pézsmatök – másnéven sonkatök vagy kanadai tök – a népszerűbb, de nagyapáink kertjében és a jobb piacokon még ma is fellelhetjük a legelőször itthon termesztett fajtákat. Ott van a szürkés héjú, narancssárga húsú, kerek alakú, 5-10 kilós nagydobosi. Másik hazai fajta az ovális kiszombori, amelynek fehéresszürke héja szintén narancssárga húst rejt.

Néha feltűnik a standokon a kisméretű, gömbalakú, narancsszínű, igen édes, intenzív ízű hokkaido. Jó sütni, készíthetünk belőle levest, de ez a fajta alkalmas leginkább töltött fogáshoz, sőt a megsütött tök héja is ehető.

Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származó zöldségfélének igen magas a rost-, vas- és C-vitamin-tartalma. Fél csésze sütőtökkel az ajánlott napi A-vitamint is be tudjuk vinni a szervezetbe. A sütőtökben lévő lutein és béta-karotin segíti a szem egészségének megőrzését, így például csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A zöldséghús rendszeres fogyasztása segíti a szép bőr megőrzését.