Az ipari vendéglátásnak változatosnak, egészségesnek és finomnak kell lennie

Szerző: | 2023.07.10 | Hírek

A vállalati étkeztetés egyre inkább átalakul az egyszerűbb menzáról egy modern, céges étteremmé, ahol egészséges, változatos ételeket szolgálnak fel. Egyes cégeknél gyakorlatilag nincs észrevehető különbség az à la carte ételekhez képest, a sztárszakácsok egyre inkább előszeretettel visznek új ötleteket a céges vendéglátásba. De az ötletek önmagukban nem elegek, azokat meg is kell valósítani. Ebben pedig fontos szerepe van a megfelelő konyhatechnológiának. 

A céges étkeztetésnek nagyon különböző lehetőségei vannak: pult pizzával, levesekkel, salátákkal vagy tésztákkal, hagyományos önkiszolgálás, sőt asztali felszolgálás is. Néha az ételeket frissen készítik el közvetlenül a vásárlók előtt, néha Cook & Chillt, néha Cook & Serve-t használnak. „Mindig fontos, hogy a lehető legtöbb változatosságot kínáljuk a vendégeknek” – mondja Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója. „Mindennap legyen valami más az étlapon, valamint különféle vegetáriánus, hús- vagy tengeri ételek.” Szekeres Tibor azonban azzal is tisztában van, hogy nem az ötletek vagy receptek állnak a változás útjában, hanem gyakran a konyhai berendezések nem képesek a szükséges rugalmasságot nyújtani.

A Rational konyhai berendezései biztosítják a kellő rugalmasságot | Fotó: Rational

Szekeres Tibor úgy véli, hogy a kihívást  sikerült leküzdeni a Rational iVario-jával. A billenő serpenyős főzőrendszer ugyanis típustól függően 100 és 150 liter közötti űrtartalmú, és a vendéglátásban gyakran használt serpenyőket, fazekakat és fritőzöket helyettesíti. Az elkészíthető ételek ennek megfelelően változnak: a nagy sültektől és az éjszakai főzéstől a tökéletesen főtt tésztákig vagy zöldségekig mindent el lehet benne készíteni. Akár 4-szer gyorsabban és 40 százalékkal kevesebb energiával, mint a hagyományos konyhai technológiával. Ezt a fűtési rendszer teszi lehetővé, amely egyrészt rendkívül erős, de rendkívül érzékeny is. A tej nem forr túl, és a tejberizs nem ég oda, valamint a szakácsoknak nem kell felügyelniük az egész főzési folyamatot. A főzőrendszer csak akkor hív, ha valakinek be kell avatkoznia, például meg kell fordítani a steaket, vagy vizet kell önteni egy rakott ételbe. Még a tészták és a zöldségek is kikerülnek a vízből az automatikus emelő és süllyesztő mechanizmusnak köszönhetően.

„Az ipari vendéglátásban gyakran nagy mennyiséget kell rövid idő alatt elkészíteni” – mondja Szekeres Tibor. „Ezért az iVario opcionálisan elérhető nyomás alatti főzési funkcióval.” A burgonya és a hüvelyesek például akár 35 százalékkal gyorsabban megsülnek, és amint azt a főzőszakértő biztosítja, minőségromlás nélkül. Mivel a nyomás alatti főzési funkció nem igényel karbantartást, gyorsan megtérül.

A Rational főzőrendszerének köszönhetően nem kell felügyelni a teljes főzési folyamatot | Fotó: Rational

A kétserpenyős készülékek ideálisak, ha nagyobb rugalmasságra van szükség: az iVario Pro 2-S esetében 25 literes, az iVario XS-ben pedig 17 literes üstben. Ez azt jelenti, hogy két főzőüst áll rendelkezésre, amelyek mindegyike különböző ételek elkészítésére is használható. „Ezt a funkciót gyakran használják vendéglátásban, amikor frissen főzik az ételeket a vendég előtt” – mondja Szekeres Tibor.

Szekeres Tibor számára magától értetődő, hogy a vállalati étkeztetés egyre inkább változik, beleértve a szakemberek megtartását vagy bevonzását. Úgy véli, a rugalmas konyhatechnika alkalmazása még nem magától értetődő. Ennek nagyon gyorsan meg kell változnia a vendég elégedettségét szem előtt tartva.

Főzőbemutatóinkra Budapesten az alábbi linken lehet továbbra is jelentkezni:
https://www.rational-online.com/en_xx/see-for-yourself/rational-live/hu/

Kapcsolat:

RATIONAL Magyarország
Bemutató- és tréningközpont

1152 BUDAPEST
Szentmihályi út 167–169.
AsiaCenter, Nyugati szárny 2. emelet

Tel.: +36 30 200 8212
E-mail: info-hungary@rational-online.com
Web: https://www.rational-online.com

Facebook http://facebook.com/RATIONAL.AG
Twitter http://twitter.com/RATIONAL_AG
Youtube http://www.youtube.com/user/RATIONALAG
LinkedIn  https://www.linkedin.com/company/rational-ag/

(X)