Az olasz eredetű borok zárolását kéri tagjaitól a HNT

Szerző: | 2015.07.14 | Hírek, Italsor

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felhívja tagjai figyelmét, hogy zárolják olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról, az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt.

A HNT MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a Cantine Brusa – az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai importőr beszállítója – készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen. A vizsgálat jelenleg is tart. Az ügyről a további információk és a várható intézkedések megismerése érdekében a HNT felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel.

A HNT felhívta tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, úgy saját érdekeik védelmében, ezeket a készleteket zárolják, a már kiszállítottakat vonják vissza a polcokról és vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó,  törvénysértéseket elkerülhessék.
A magyar polcokra kerülő termékek minőségvédelme a HNT és tagjai számára fontos, ezért a szakmaközi szervezet azonnal jelezte az olasz importborokkal kapcsolatos aggályait a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih).
A HNT felkérte a hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételeknél kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, illetve azt tartalmazó tételeket is, a magyar fogyasztók, a borászok és a kereskedők érdekében.
A szakmaközi szervezet arra törekszik, hogy a belföldi kereskedelemben csak és kizárólag megfelelően ellenőrzött minőségű termékek kerülhessenek a polcokra. Ezért is ösztönözi évek óta a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél, hiszen azok a Nébih szigorú ellenőrzési eljárásainak megfelelnek – áll a közleményben.
A HNT jelzi: köszönhetően a szakmaközi szervezetként megszerzett jogosultságoknak, bevezette, majd az FM közreműködésével kiterjesztette az ellenőrzési díjat, így a gyenge minőségű termékek behozatala korlátozott. A HNT ezen díjnak köszönhetően rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyekkel pénzügyileg is támogatni tudja, hogy a Nébih hatékonyan folytassa az ellenőrzéseket a mostani esetben is.
A tájékoztatásban felidézik: az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő- bor- pálinka albizottságának utolsó legutóbbi ülésén a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által közölt adatok szerint 2011-ben 1 millió hektolitert meghaladó mennyiség volt az import, 2012-ben a 700 ezer hektolitert haladta meg ez a mennyiség, és 2013-ban 520 ezer hektoliter, 2014-ben 374 ezer hektoliter. Idén a június 1-jéig terjedő időszakban 109 ezer hektoliter mennyiségű olasz bor behozatalát regisztrálta a statisztika. Ez csökkenő tendencia a lédigbor behozatalban – tartalmazza a tájékoztatás. (MTI, fotó: freeimages.com)