Az olasz gasztronómia ereje

Szerző: | 2017.11.17 | Események

2017 november 20-26-ig rendezik meg a 2. Nemzetközi Olasz Gasztronómiai Világhetet, 100 városban, köztük Budapesten. A rendezvénysorozaton a stílusra, a minőségi életvitelre, és a kultúrára hívják fel a figyelmet itthon is a magyarországi olasz szervezetek közös együttműködéssel.

Valamilyen formában mindenki ismeri az olasz konyhát, de tulajdonképpen az igazi, hamisítatlan olasz életérzés többről szól, mint a paradicsom-mozzarella-bazsalikom kombinációja. Egyszerre egészséges, mennyei ízekkel teli, autentikus, és Massimo Rustico – Olaszország nagykövete – elmondása szerint az igazi ereje kultúrájuk eredetiségében és az alapanyagok felhasználásában rejlik. A vidéki mezőgazdaság fontossága kiemelkedő szerepet kap Olaszországban, ez teszi különlegessé, és szerethetővé, és nem utolsó sorban a világ egyik legegészségesebb konyhájává az olaszt.

Az eredetvédelem ugyanilyen kiemelkedő, hiszen rengeteg D.O.P. / I.G.P. eredetvédett termékkel büszkélkedhet Olaszország. Az Olasz Gasztronómiai Akadémia képviselője elmondása szerint tulajdonképpen nem is létezik olyan, mint „olasz konyha”, hiszen a közel 150 éve egységes országuk 20 tartományában más és más helyi ételek vannak, más-más szokások alapján készítik az ételeket. A másik erősség pedig épp az, hogy a sokszínűségben egységet tudnak teremteni.

A világhét keretein belül számos programmal várják az érdeklődőket nem csak éttermekben, hanem az Olasz Kultúrintézetben is, elismert séfekkel, bemutatókkal és gasztronómiai jellegű filmekkel. A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara indítványozta az „Év Pizzája 2017” mozgalmat, amiben számos étterem részt vesz.

További információk, és programok:

http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/resource/doc/2017/11/prg_-_ii.sett.cuc.it.mondo.pdf

http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/hu/informazioni_e_servizi/cultura/settimana-della-cucina-italiana.html