Idén a gasztroturizmus áll az Európai Bizottság pályázatának központjában: Egy csipet Magyarország címmel a legízletesebb úti célok nyerhetnek támogatást. A projektfejlesztéssel, lebonyolítással kapcsolatos operatív feladatokat a Magyar Turizmus Zrt. látja el.
Az Európai Bizottság 2015-ben immár kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,, European Destinations of Excellence’’ azaz ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. A projekt keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló desztinációt, amely különféle díjazásokban részesül. A projekttel az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.
A 2015-ben induló pályázat témája a helyi gasztronómiára épülő turizmus, a projekt címe: ,,Egy csipet Magyarország”. A cél egy olyan, európai szinten is versenyképes desztináció kiválasztása, amely a már legalább két éve létező, saját helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálatával elnyerheti a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet. A pályázaton nyertes célterület jogosult lesz a ,,European Destination of Excellence – Kiváló Európai Desztináció’’ cím használatára.
Promóciós hozzájárulás
Az elismerő címet elnyerő hazai térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2 millió Ft értékben járul majd hozzá. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2015. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://ec.europa.eu/eden/) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázat révén elnyerhető – a nyertest, illetve a további helyezetteket és résztvevőket illető – többszintű promóciós hozzájárulás részletes leírása a Pályázati Útmutatóban található.
Jogosultsági kritériumok:
1. Kizárólag olyan térségi összefogások pályázhatnak, amelyeknek tagja legalább:
• három települési önkormányzat és
• három turisztikai szolgáltató és
• egy turizmushoz vagy gasztronómiához kapcsolódó civil szervezet.
2. A helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálat a desztinációban legalább két éve létezik.
3. A desztinációknak évszakonkénti bontásban össze kell állítaniuk összesen négy darab (egy ajánlat évszakonként), egyenként 3-4 napos turisztikai kínálati csomagot.
4. A pályázók vállalják az Európai Unió és az ENSZ Turisztikai Világszervezet fenntartható turizmusról szóló anyagainak terjesztését.
5. A pályázatot beadó szervezetek lehetnek:
• Helyi önkormányzatok
• Kistérségi szervezetek
• Non-profit szervezetek
• Alapítványok
• Helyi és térségi civil szervezetek
• TDM szervezetek
• Gasztronómiai szervezetek
• Nemzeti Parkok
• Erdőgazdaságok
Szakmai követelmények (részletesen a pályázati útmutatóban)
Tudatos termékfejlesztés (a gasztronómiai turisztikai kínálat bemutatása, a térségben való időltöltésre kidolgozott javaslat színvonala, a kínálat komplexitása, ami a szezonalitást és a földrajzi koncentrációt oldja, magas színvonalú marketingtevékenység, környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése).
Infrastruktúra (megfelelő, egységes kitáblázás, turisztikai látogatóközpontok, információszolgáltatás, szálláshelykínálat, desztináció rendezettsége, akadálymentes megközelíthetősége).
Szervezeti háttér, partnerség (turizmusban érdekeltek részvétele a helyi turizmus szervezésében, a desztináció teljesítményének monitoringozása, a vendégelégedettség mérése, társadalmi fenntarthatósági szempontok érvényesülése, helyszínbejárás).
A projekt lebonyolítása, a pályáztatás rendszere
Az ,,Egy csipet Magyarország” pályázaton a Kiváló Európai Desztináció cím elnyeréséhez a kiválasztás pályázati úton történik. A Pályázati Felhívásban megtalálhatók a pályázáshoz nélkülözhetetlen alapinformációk, amelyek elsősorban a pályázók általános tájékoztatását szolgálják. A pályázathoz kapcsolódó részletesebb információkat a Pályázati Útmutató tartalmazza.
A pályázathoz kapcsolódó dokumentumok az eden.itthon.hu honlapon elérhetők.
A potenciális pályázók tájékoztatását segítik a turisztikai régiónként megrendezésre kerülő információs napok, amelyeken az érdeklődők megismerhetik a pályázat hátterét, a pályázat konkrét céljait és információkat kaphatnak pályázatuk elkészítéséhez. Az információs napok az alábbi helyszíneken és időpontokban lesznek:
Régió Helyszín Időpont
Észak-Alföld Debrecen, IKON Étterem 2015. április 14., 10.00
Dél-Dunántúl Szigetvár, Deák F. tér 16. 2015. április 15., 11.00
Tisza-tó Karcag, Bio Hotel Nimród 2015. április 16., 11.00
Közép-Dunántúl Mór, Fogadó az Öreg Préshez 2015. április 17., 11.00
Budapest – Közép-Dunavidék Budapest, Dunyha Vendéglő 2015. április 21., 10.00
Észak-Magyarország Noszvaj, Magtár Fogadó 2015. április 21., 14.30
Balaton Badacsony –Hotel Bonvino Wine & Spa 2015. április 22., 11.00
Dél-Alföld Békéscsaba, Csabai Kolbász Ház 2015. április 23., 11.00
Nyugat-Dunántúl Oszkó, Pannon Helyi Termék Központ 2015. április 24., 11.00
A pályázattal kapcsolatos további tájékozódást segíti az ún. Help Desk szolgáltatás, ami 2015. április 13. és 2015. május 26. között elérhető az eden@itthon.hu e-mail címen. A Magyar Turizmus Zrt. által működtetett ingyenes tanácsadói szolgáltatás keretében a pályázók 3 munkanapon belül e-mailen választ kaphatnak a pályázattal kapcsolatos kérdéseikre.
A pályázat benyújtási határideje 2015. május 26.
Értékelés
A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint Kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlik majd. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt., az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE) érintett képviselője által felállított értékelő csoport végzi. Az értékelés során várhatóan sor kerül a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is. A végleges döntést egy szakmai záró konferencia keretei között egy döntőbizottság hozza meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből áll. A záró konferenciára várhatóan 2015 szeptemberében kerül sor Budapesten, amelyre az összes pályázó térség, a sajtó képviselői, valamint a releváns szakmai szervezetek képviselői kapnak meghívást. A záró konferencián az előértékelés során kiválasztott öt, legjobb eredményt elért desztináció kap bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozza meg a végső döntést. A döntőbizottság figyelembe veszi a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat. A záró konferenciához kapcsolódóan a döntőben a résztvevők bemutatkozási lehetőséget kapnak a helyszínen.
A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást és minden résztvevő számára elismerő oklevelet biztosít.