Az új generáció

Szerző: | 2015.11.03 | Hírek, Italsor

Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete – deklarált célkitűzése szerint a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését kívánja biztosítani. A tagok egytől egyig az elismert hazai borászok utódai, s mint ilyenek, elsősorban saját, fiatal generációjukat kívánják megszólítani, körükben a kulturált borfogyasztást népszerűsíteni.

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2015-ben huszonkilenc – 23 és 37 év közötti – szakembert tömörít, akik az alapító okiratban rögzítettek értelmében maximum 40 éves korukig maradhatnak tagok. A juniborászok jelenleg 10 borvidékről származnak, így – saját megfogalmazásuk szerint – a magyar bort sokszínűen és átfogóan képesek bemutatni. Teszik ezt évi egy nagy közös kóstoló keretében, illetve a franchise-zá nőtt, immár négy borbárral is rendelkező DiVino-rendezvényeken szólóban, duóban.

Miklós Csaba móri bortermelőként a Junibor egyik legrégebbi tagjának számít, és a DiVino szakmai irányításért felel, sőt, Wines n’Roses néven most indította el önálló vállalkozását is (de erről majd egy másik alkalommal, bővebben). Most az egyesület helyzetéről és közeli terveiről kérdeztük.

Mit jelent számodra a Junibor-tagság?

Minden pillanatban büszke vagyok arra, hogy juniborász vagyok. Ebbe a közösségbe mindenki a szakmai munkája alapján került és kerül be. Leginkább második generációs borászokról beszélhetünk, engem leszámítva, mert én első vagyok. A saját pincénket ugyanis 2004-ben indítottuk el, Móron, ami ugye, nem tartozik a legkoncentráltabb borokat adó borvidékek köze, de úgy gondolom, Tokaj, Somló és Badacsony után a negyedik hely – már ami a fehérborokat illeti – mindenképpen ezé a borvidéké. A kérdésre visszatérve, a juniborászok közössége számomra hátország, ami nélkül szakmailag ma nem lennék ott, ahol most tartok.

Évente egy új tagot választotok be, de nyilván sokak szeretnének még közétek tartozni. Mi a felvétel menete, hogyan néz ki ez belülről?

Idén felkértünk fiatal magyar borászokat, szám szerint húszat, hogy mutassák be az egyesületnek saját termékeiket. A DiVinóban összejöttünk, kapott minden borász egy asztalt, az egyesületi tagok pedig, mint ahogy a sétáló kóstolókon szokás, körbejártak és megkóstolták a hozott borokat. Az eseményt magunk között „Zöld szüretnek” neveztük el. Az aspiránsok idén innen kerültek ki, és hogy végül kit avatunk taggá, arról a decemberi taggyűlésünkön döntünk, többségi szavazással.

A Junibor számára a DiVino a bázis, ahol kizárólag az egyesület borai kaphatók, kóstolhatók, és így a ti közösségetek nemcsak szakmaiságában erős, gazdaságilag is képes a tagokat megalapozni.

Tény, hogy a tagok a termelésük jó részét tudják értékesíteni a DiVinóban, de a hányadokat illetően azért borászatonként más és más a helyzet. Néhány példával élve: Kis Tamás, Kamocsay Ákos, Kardos Gábor vagy épp a Miklós Csabi pince össztermelésének jelentős része a DiVinón keresztül fogy el, de Gere Andiról vagy Frittmann Petiről – volumeneiket tekintve – ugyanez nem mondható el.

Mikor lehet veletek találkozni és Junibor-borokat kóstolni?

Az évi egyszeri, nagy juniboros közönségtalálkozót már augusztus végén megtartottuk, úgyhogy ezt illetően legközelebb csak jövőre. De ezenkívül minden héten szerdán „fogadóórát” tart valamelyik juniborász a DiVinóban, ahova várunk mindenkit szeretettel.

***

A Junibor tagjai november 11-én, este 6 órától tartják a Junibor Újbor Kóstolót. Az ősz legnagyobb újbor mustrájára a Juniborászokkal a DiVino Gozsduban kerül sor, számvetéssel, kóstolóval, szüreti tapasztalatokkal, találkozásokkal és koccintással a szüret végén a tavalyihoz hasonló hangulatban. 9 borász (Gere Andi, Árvay Angi, Frittmann Peti, Prácser Miki, Kis Tomi, Miklós Csabi, Hernyák Tomi, Heimann Zoli és Gál Titi) hozzák el az idei első tételeket és hordómintákat.