Bacsó András a Borászok Borásza

Szerző: | 2016.05.03 | Hírek, Italsor

Április 29-én este díjátadó gálavacsorán át a 10. Borászok Borásza díjat Bacsó Andrásnak (Tokaj Oremus Szőlőbirtok), illetve a Borászok Barátja különdíjat Gál Helgának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosának.

A Borászok Borászai egyenként megalkották a saját „ötvenes” listájukat az általuk javasolt nevekkel, amelyet felkérésre elküldtek a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumához. A beérkezett listákat a kuratórium összegezte, majd a jelölőtestületet alkotó Borászok Borászai egy kibővített kuratóriumi ülés keretében, közös megegyezéssel véglegesítették az 50 jelölt nevét.

Az 50 jelöltnek egy szavazata volt. A jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt – Áts Károly, Bacsó András, Bodó Judit, Bott Frigyes, Ipacs Szabó István – közül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával.

A kibővített kuratóriumi ülésen egyúttal minden Borászok Borásza 1 főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Idén