Badacsony ismét a New Yorkban

Szerző: | 2017.03.29 | Események, Hírek

Kóstolt már 1967-es évjáratú kéknyelűt, 1978-as furmintot, esetleg héjon áztatott szürkebarátot? Április 5-én megteheti – a Badacsonyi Borvidék színe-java ugyanis ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a New York Palotában.

Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” kitüntető címet, így idén ez a díj kerül a fókuszba: előkerülnek a muzeális borok, a badacsonyi borászok személyesen töltik a friss és régi évjáratok nagy borait szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.

A rendezvényen a kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen lesz, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előminősíti.

„A 30 éves jubileum kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén pincéink rejtett kincseit, többek között muzeális borokat mutatunk be” – mondta Váli Péter elnökségi tag, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről, akik a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésével szervezik meg a borvidék bemutatkozását.

A legtöbb borkedvelőnek talán soha nem adatik meg a lehetőség, hogy igazán ritka, muzeális vagy különleges technológiával készült borokat kóstolhasson. Itt a lehetőség, hiszen az idei Badacsony New Yorkban rendezvényen a borvidék legkiválóbb, fogalomban lévő borai mellett a mesterkurzusok számos új élményt kínálnak, melyek borsorát három nagyszerű szakember, Szőnyi Attila (NÉBIH), Szabó Tamás (Gault & Millau) és Kovács András (Borrajongó) segítségével választották ki a kiállító borosgazdák.

16.30-18.00 Érettségi vizsga – Régi évjáratok kóstolója Fiáth Attilával

Előadó: Fiáth Attila MW aspiráns, egyetemi docens

  1. a’Capella Szőlőbirtok – Olaszrizling 2011
  2. Nyári Pince – Kéknyelű 2010
  3. Bakó Ambrus – Olaszrizling 2009
  4. Villa Tolnay Borház – Rajnai rizling 2006
  5. Szent György Pince – Furmint 1978
  6. NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Kéknyelű 1967
  7. Németh Pince – Napsugár 2006

 

18.30-20.00 A badacsonyi-auvergnas-tól a szürkebaráton át a pinot grigio-ig…

Nemzetközi szőlőfajták Badacsonyban I.

Előadó: Sánta Zoltán, WSET CE, DipWSET (AIWS), borakadémikus

  1. Laposa Birtok – Szürkebarát (Pinot) 2016
  2. Bakó Ambrus – Szürkebarát 2016
  3. Horváth Pince – Szürkebarát 2016
  4. Borbély Családi Pincészet – Szürkebarát 2015
  5. 2Ha Szőlőbirtok – Szürkebarát 2015
  6. Válibor – héjon áztatott Szürkebarát 2015
  7. Első Magyar Borház-Szeremley Birtok – Szürkebarát 2015
  8. NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet – Szürkebarát 2015

További információ: www.kostolo.badacsony.com, https://www.facebook.com/events/1956363104597949/