Ízes Magyarország: Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe

Szerző: | 2019.08.06 | Hírek

Mivel csúszik legjobban a szürkemarha gulyás? Persze hogy szürkebaráttal! Augusztus 9–11. között mindkettőből a legjobbakat kóstolhatjuk Badacsonytördemicen.

Igazi hungarikum a címeres szarvú szürkemarha, amiből a Balatonnál is találni szép számmal. Badacsonytördemicen, a Faluház udvarán megrendezett fesztivál nem az állattan, hanem a gasztronómia felől közelíti meg a nemes szürkemarhát: itt azt tudhatjuk meg, milyen ízű a belőle készült gulyás.

Pénteken borversennyel indul a program, amire az országban egyedülálló módon csakis szürkebaráttal lehet nevezni. Másnap a karcagi vendégeké a főszerep, birkafőző egyesületük főzi a hungarikum birkapörköltet. Délután folklórműsor, este koncert, majd utcabál szórakoztatja a vendégeket.

A rendezvény zárónapján hagyományos szürkemarhagulyás-főző versenyen mérik össze tudásukat az ország minden tájáról érkező csapatok.

Végig nyitva lesz a borudvar, ahol a badacsonyi régió borai kóstolhatók, és a látogatók magyar kézműves portékákat is vásárolhatnak.

3 hely, amit látni kell a környéken

Bujdosók lépcsője:A Badacsony hegy nyugati oldalán található Bujdosók lépcsőjét megmászni igazi kihívás, de aki eljut a tördemici kilátóig, csodálatos panorámában gyönyörködhet.

Szigligeti vár:230 méter magas vulkanikus hegy tetején magasodnak a 760 éves szigligeti vár maradványai, rekonstruált barokk konyhával, kovácsműhellyel és várkápolnával.

Salföldi Major:A Balaton-felvidéki Nemzeti Park őshonos állatokat bemutató majorságában rackajuhokkal, bivalyokkal, mangalicával, komondorral, pulival és szürkemarhákkal is találkozhatunk. (Fotó: Barcza Gábor)

 

Infó: badacsonytordemic.hu, badacsony.com

 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: