Bakkecske és vágott sör: Kozel-érdekességek

Szerző: | 2017.06.14 | Hírek, Italsor

Június 10-én rendezték meg Velke Popovicében a 25. Kozel napot, amelyre 25 ezren látogatott el. A jubileum apropóján a sörgyár munkatársai összegyűjtöttek néhány, kevesek által ismert érdekességet a népszerű cseh sörről.

Akinek mindezt köszönhetjük

A sörgyárat báró František Ringhoffer alapította Velke Popovicében, aki korának egyik legsikeresebb és innovatívabb vállalkozója volt. Az első főzetet 1874. december 15-én készítették el egy 60 hl-es üstben.

 

Miért éppen a bakkecske?
A 20-as évek elején számos sörgyárban főztek barna, bock típusú sört. (A bock németül bakkecskét jelent.) Ekkor született meg a sörfőzőmesterek fejében a gondolat, hogy a Velke Popovicében készülő sörnek a szó cseh megfelelőjét adják névként, így keresztelték el Kozelnek.

 

Olda

1922 óta használják védjegyként a kecskét, és egy utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. Az első élő kecskét Ungvárról vitték Velke Popovicébe az 1970-es években, azóta mindig van egy kabala kecske a gyárban, akinek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.

 

Nem ég a ház!

A sörgyár 1906-ra kellően nagyra nőtt, hogy saját tűzoltósága legyen. Szerencsére a gyakorlatokon kívül soha nem akadt munkája a tűzoltóknak, de a sörgyár napjainkban is szoros kapcsolatot ápol a tűzoltósággal és szívesen vendégül látják az önkéntes tűzoltókat egy korsó sörre, természetesen műszakon kívül.

 

A vágott varázslat

A vágott sörnek is nagy hagyománya van a fesztiválon és Vojtěch Homolka, a Kozel sörcsapoló mestere meg is mutatta az érdeklődőknek, hogyan kell egymásra rétegezni a világos és a barna sört úgy, hogy azok a korsó elfogyasztása során végig jól elkülönüljenek.

 

Kolbász és a Tatra teherautó a sörgyárban

Nem csak a Kozel nap idejére nyitják meg a sörgyár udvarát a látogatók számára. A nyár folyamán számos kulturális eseményt rendeznek itt: az odalátogatók a nyári mozi filmjeivel kapcsolódhatnak ki, de lesz Kolbászfesztivál és Tatra teherautók kiállítása is.

 

Kozel és a kézművesség

A kiváló sörök mellett a Kozelnek továbbra is fontos a kézműves tradíciók és értékek megőrzése, így a 25. Kozel napon a látogatók kipróbálhatták a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő vagy a faragó mesterséget is.

 

Kozel a nagyvilágban

A Kozel az egyik legelterjedtebb cseh sör külföldön, ma már több mint 37 országban elérhető.

Fotók: Metz Ádám