Tokhal és bab az idei Balaton Alapanyagai

Szerző: | 2017.12.05 | Alapanyagok, Hírek

A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta  az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhal és a töreki bab decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió legjobb éttermeiben.

A Balatoni Gasztrotérkép kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze meghatározó balatoni szakemberek, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, melyek a leginkább figyelemre méltóak a régió gasztronómiájában. Tavaly a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki győztesen, idén pedig a keszthelyi tokhalat és a töreki zalán babot lesz érdemes megjegyezni.

A Balaton Alapanyaga kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátóegységekre, a régió termelőire, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik.

„Kampányunknak nagyon fontos üzenete van, hiszen a jó alapanyag a gasztronómia kiindulópontja. Úgy látjuk, szépen növekszik a megbízható gazdaságok száma, de a régió gasztronómiai fejlődésével egy időben évről-évre több termelőre van szükség. Ez csakis a vendéglátók és a gazdaságok szoros együttműködésével valósulhat meg: a stabil megrendelések profi termelői hátteret eredményeznek hosszú távon, és fordítva. Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik” – mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

„Ez egy olyan fórum, ahol az év alapanyagának kiválasztása mellett nagyon fontos eszmecsere zajlik. Séfek, tulajdonosok és étteremvezetők osztják meg egymással tapasztalataikat és kapcsolataikat, hogy kivel érdemes együtt dolgozni, melyik termelő volt az elmúlt év felfedezése, kikre lesz majd érdemes odafigyelni. A Balaton Alapanyaga díj nem csak a két választott termelőről/alapanyagról szól, hanem megmutatja azt is, hogy az összefogáson alapuló szemlélet a régió fejlődésének az egyik kulcsa.”

Balaton Alapanyaga 2017 from E-motion Pictures on Vimeo.

A kiválasztást végző csapat tagjai idén: Bezerics Dániel (Paletta), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Endrédi Zoltán  és Varga Roland (Márga Bisztró Csopak), Martonosi Zsolt (GUSTO13 Bistro&Delicate, Baricska Csárda), Laposa Bence (Laposa Birtok), Zakar Kata (Kővirág – Étel, Ital-Ágy), Czövek Róbert (Mala Garden Hotel), Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója) valamint a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

A kiválasztási folyamat első lépéseként a szervezők a Balatoni Gasztrotérkép minden résztvevőjét megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat, azokat, amelyek magas minőségük mellett egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek.

A szakmai csapat tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat  (Halház Kft.) mely évek óta megbízható partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek. A töreki zalán babot (termelő: Fodor Lajos) a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, megbízható termelőt, és egy zöldség alapanyagot.

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a nemesvámosi tökmagolaj, a vadhús vagy a balatoni rózsaburgonya.

A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben a Balatoni Gasztrotérkép éttermei: az év utolsó hónapjában ezen alapanyagokból készülnek a táblás ajánlatok több, mint 25 Balatoni Gasztrotérképes étteremben.

A Balaton Alapanyaga 2017 kampányban résztvevő éttermek listája:

Alsóörs Marina Hotel és Étterem

Bistro Sparhelt

Bock Bisztró Balaton

Chateau Visz Kastélyszálló

Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem

Gianpiero’s Étterem

GUSTO13 bistro&delicate

Káli Art Inn

Kistücsök Étterem

Kővirág Étel-Ital-Ágy

Kreinbacher Birtok

Laposa Borterasz

Mala Garden Design Hotel&Restaurant

Márga Bisztró Csopak

Morzsa Bisztró

Neked Főztem

Nem Kacsa

Pántlika Pincészet

Pláne Badacsony Borterasz

Sáfránkert Vendéglő

Terazza Bistro&Bar

Tilia a Badacsonyi Borvendéglő

Vígmolnár Csárda

Villa Kabala

Villa Vitae

További információ: www,gasztroterkepek.hu