A Balaton is beszáll a furmint népszerűsítésébe

Szerző: | 2017.02.16 | Események, Hírek

Magyarországon a február már évek óta a furmint időszaka boros berkekben, és ilyenkor egy egész hónapon át tematikus rendezvényeket szerveznek országszerte a borbárok, éttermek, borkereskedések, pincészetek. Két vonatkozó program a Balatonon is kínálkozik, mutatjuk is őket.

 

Furmint borvacsora a Pálffyéknál – február 24.

Nem is gondolnánk, hogy Köveskálon az olaszrizling mellett komoly műhelymunka keretei között keresik, kutatják a „káli furmint” modern stílusát. Pálffyék, úgy tűnik, mindig meg tudják lepni az embert; a Káli-medence egyik legfontosabb pincéjéből február 24-én, egy borvacsora keretei között sorra fognak előkerülni eleddig rejtett, dugdosott, persze leginkább érlelés alatt lévő, különféle évjáratokból származó furmint borok és egy champagne-i metódussal készített pezsgő.

Olyan tételeket lehet tehát majd az est során kóstolni, amelyek nincsenek forgalomban. A borok mellé a Pálffy Pince saját alapanyagokból készült vacsorát kínál.

Vacsora:

Előétel: Füstölt sonka saláta ágyon fehérboros dresszingel
Leves: Tárkonyos pulykaleves verjus-vel
Főétel: Lassu tűzön sült tarja rozmaringos lilahagyma és cékla ágyon, robbantott tepsis burgonyával
Desszert: Vargabéles körtés szósszal

Borsor:

1) Extra Brut Furmint Pezsgő 2013 /VinCe-magazin, Legjobb magyar pezsgő 2015/
Borsor:
2) Furmint Pezsgő Alapbor (tartályminta) 2016
3) Furmint Újbor 2016
4) Köveskáli Furmint 2011
5) Káli Királyi Furmint 2012 /Nemzeti Borkiválóság ****/
6) Káli Királyi Furmint 2015
7) Káli Királyi Furmint 2013
8) Köveskáli Furmint Szűz 2009 /Népszabadság Topp 100 Magyar Bora 2011/

Asztalfoglalás korlátozott számban (max. 20 fő)

Jelentkezés Február 23-ig az palffy.borterasz@gmail e-mail címen.
Információ: +36-30-7030508-as telefonszámon.

Az esemény helye és időpontja: 8274. Köveskál Fő u. 40. / 2017.02.25. 18h.
Ár: 12.900.- Ft / Fő

 

Furmint Borvacsora a Somlón – február 24.

Nehéz döntés előtt áll a furmint szőlőfajtáért rajongó borissza, február 24-én 18:00 órától ugyanis a Somlón, a Hegykapu Étteremben is – mely az úgynevezett Balatoni Borrégió hatodik tagja – borvacsorát rendeznek a Furmint Februárhoz csatlakozandó. Az est főszereplői: Kis Tamás (Somlói Vándor Pince), Tóth Petya (Kőfejtő) és Barcza Bálint (Barcza Bálint Pincészete).

Menü:

Barca Bálint Furmint 2015
Roppanós tonhalkrémes falatkák

Somlói Vándor Furmint 2015
Fácán erőleves házi metélttel

Somlói Vándor Furmint 2016
Dödölle ahogy Somlón szeretjük

Barca Bálint Furmint 2014 és Kőfejtő Furmint 2015
Bőrös malacsült vargányával, bajor káposztával, burgonyapürével

Kőfejtő Cuvée 2012
Fánk furmint sodóval

A vacsora ára 9000 Ft/fő, borok nélkül 6500 Ft/fő.
Jelentkezés a Hegykapu étterem elérhetőségein: info@hegykapuetterem.hu, Németh Ákos 06/70 3638046