Balaton Open: újszerű pálinkaverseny

Szerző: | 2018.03.12 | Hírek, Italsor

Izgalmas és több szempontból is formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat: a Balaton Open megmérettetésre csak cseresznye, alma, kékszőlő és törköly pálinkák nevezhetnek, amelyeket kizárólag nőkből álló zsűri bírál, de a tételek laboratóriumi vizsgálaton is átesnek.

Az ötlet két, a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki, majd az elképzeléseket finomítva született meg a konkrét terv, amelyről stílszerűen március 8-án számoltak be a sajtó munkatársainak.

„Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták – a cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly – jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – nyilatkozta Pach Gábor a Balaton Open főszervezője.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – indokolta az első hallásra furcsának tűnő zsűriválasztást Zólyomi Zsolt parfümőr.

A beérkezett tételek értékelése két napon keresztül tart, de a napi mintaszám nem mehet ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíra kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz.

További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

„A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor fog megtörténni. Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet, vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni” – mondta Pach Gábor.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. A helyszínről szólva Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke elmondta: „A Balatonról a legtöbb embernek a fesztiválok, a lángos, a nyár és a strand jut eszébe, mi azonban szívesen szakítanánk ezekkel a sztereotípiákkal, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton minden évszakban szép, és a környék ízei varázslatosak.”

A környék ízeit a jövőben a díjnyertes párlatok is gazdagítani fogják, a szervezők ugyanis vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők, magánfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.

A nevezési határidő: 2018. április 5.

Jelentkezési lap a balatonopen18@gmail.com címen igényelhető.

A verseny kiírása megtalálható a https://www.facebook.com/BalatonOpen/ oldalon.

Fotó: Vető Gábor