BalatonBor: várják a borászatok jelentkezését

Szerző: | 2022.01.18 | Hírek

A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja, és kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

A Balaton környékének jellegzetes szőlőfajtájából, például olaszrizlingből készülő jó ivású borok csak akkor jelenhetnek meg a BalatonBor égisze alatt, ha a meghatározott szakmai kritériumoknak megfelelnek, az elbírálást pedig 2017 óta a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság végzi. A borok az indulás óta jól beazonosítható arculattal, a Balatonra jellemző színvilággal jelennek meg, a 2020-as új címkék bevezetése óta pedig még több jelzés utal az adott bort készítő pincészetre, miközben az egységes megjelenést is megőrizték.

„A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdekünk. A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta. Ez a többi pincénél is jellemző, 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjük a bűvös 100 ezer palackot az éves BalatonBor mennyiséggel. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek, és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak. A környékbeli vendéglátósok pedig, akik eleinte nem igazán értették ezt a koncepciót, most már inkább azért panaszkodnak, hogy hamar elfogynak a borok, mert egyre népszerűbbek. Azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó formája a Balaton és a balatoni borok kommunikációjának.” – véli Dobosi Győző, a Dobosi Szőlőbirtok vezetője

A projekt vezetője 5 éve Pintér Zsolt, a Kóstolom ügyvezetője és WineGroup marketingvezetője. Véleménye szerint a minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon. A BalatonBor iránt évről évre nagyobb a kereslet, ezért a termelők biztonsággal mernek nagyobb mennyiséget készíteni. Ez segíthet elérni azt a célt, hogy a Balaton környéki vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelemben legalább szeptemberig kaphatóak legyenek a borok. A termék minőségbiztosításának alapja egy nagyon stabil bírálati rendszer, ennek köszönhetően a fogyasztók bármelyik termelő BalatonBorát veszik le a polcról, biztosak lehetnek a jó minőségben.

Jelentkezőket várnak

Az idei évi első bírálatra 2022.01.26-án kerül sor a Dobosi Pincészet Birtokközpontjában, ahová minél több minta leadását várják, és arra bíztatják a borászokat, hogy csatlakozzanak a BalatonBor közösségéhez.

A jelentkezési minták leadási határideje 2022.01.21., péntek. További részleteket a bírálattal kapcsolatban itt lehet olvasni:

BalatonBor szabályzat

HegyBor szabályzat

Jelentkezési lap

 

Borászatok, akik eddig BalatonBort, illetve HegyBort készíthettek: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet I Dobosi Pincészet I Effenpergel Családi Pincészet – Effendy-Vin I Feind Pincészet I Gyukli Pince Balatonfüred I Hujber Pincészet I Istvándy Pincészet I Koronczai Pince KFT. I Laposa Birtok I Lídia Borház I Szeremley Borház és Étterem I Veszprémi Pince I Zelna Borászat I Fata Pince I Cseh méhészet, pincészet I Fáncsi Hegyi Pince I Fölföldi Pince I Gergely Borház I Mörk Pincészet – Balatonakali I Pócz Pincészet I Tagyon Birtok Baráti Társaság