Barackos és körtés torták az ünnepi nyertesek

Szerző: | 2015.08.04 | Események, Hírek

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. A kezdeményezés évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, és a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek nem tartalmazhattak aromákat, margarint, növényi tejszínt és modell burkolóanyagot. A szakmai zsűri most is három fordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választják ki a továbbjutókat, amelyeket a második körben újrakóstolnak és készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják ki a győztest.

Az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett, amelyet 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása a sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva.

Budapest, 2015. augusztus 4. Balról jobbra: az ország idei tortája, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, mellette a Honvédség tortája, a Tessedik mézes körtetorta és Magyarország cukormentes tortája, a Barackos buboréktorta az augusztus 20-i nemzeti ünnep programjairól tartott, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervezõ Hivatal sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2015. augusztus 4-én. A tájékoztatón bemutatták az idei Szent István-napi kenyeret is. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A cukormentes torták kategóriájában a Barackos buboréktorta lett az első. Minden évben az Egy Csepp Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével ír ki versenyt, amelyben idén Vaslóczki Orsolya fiatal cukrász lett a legjobb. A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült, roppanós csokoládéréteggel, a torta tetején látható díszítést légpárnás fóliával formázta buborékmintásra a cukrász. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz.

A Honvédség Tortája viszonylag új kategória. A Tessedik mézes körtetorta zamatát a körte és az akácméz határozza meg, készítői ezzel a süteménnyel tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, akinek jelentős szerepe volt az akác hazai meghonosításában. A tortát régi magyar receptek átgondolásával komponálták, a mai ízvilágnak megfelelően.

A tortákat augusztus 20-ától lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában és augusztus 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 12-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. Az országtorta receptje augusztus 20-tól lesz elérhető ugyanitt.

Ünnepi kenyér tönkölybúzából

Idén a sokorópátkai Pedró Pékség tönkölyös kenyere kerülhet az ünnepi asztalra. A vastag héjú, illatos vekni kizárólag hazai előállítású anyagokból készül, fél kilós és egy kilós súlyban – tájékoztatta a jelenlévőket Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, aki elmondta, hogy idén 45-en indultak a versenyen.

Adalékanyagok helyett szakmai tudás, szigorú technológiai fegyelem teszi kiváló minőségűvé a terméket. A Győr környéki pékségekben bizonyára gyakran elérhető lesz ez a kenyér, de a szervezők bíznak benne, hogy másutt is hozzájuthatnak a vásárlók.

(Fotó: cukraszat.net és MTI)