Bécs legmenőbb söreit nagymamák és nagypapák készítik

Szerző: | 2023.03.22 | Hírek

Az Atzgerdorf idősek otthonában még 2020-ban egy sörfőzdét rendeztek be a pincében a lakók szórakoztatására, a közös projekt öröméért és hogy célt adjanak a mindennapoknak. Mostanra sikertörténet lett a nagymamák és nagypapák által főzött Opa és Oma sörökből.

Jó minőségű bécsi csapvíz, maláta, komló és élesztő – ezek a hozzávalók, na meg egy 1841-es bécsi sörrecept és nagy adag szeretet – számolt be róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. Ahogy írják, az üvegek címkéje néha kissé ferdén van felragasztva, de ez egy kézműves terméknél nem zavarja a vásárlókat, amíg a sör jó.

A sör pedig nem csak hogy jó, de igazi sikertörténetté vált: 140 főzéssel töltött nap és 15.000 üveg sör után az óriási kereslet miatt a főzdét ki kellett bővíteni egy kóstolóhelyiséggel is. Többek között itt ünneplik a dolgozók és lakók születésnapját, de fogadnak látogatókat a többi otthonból és nyugdíjas klubokból is.

A szójátékkal Opa és Oma (Nagypapa és Nagymama) illetve Hellga és Hellmut névre keresztelt sörök megnyerték egy bécsi gourmet-magazin közönségdíját is, a főzde hírét pedig azóta már a német, a francia és az amerikai sajtó is felkapta – na meg természetesen a magyar is.

Opa és Oma (Nagypapa és Nagymama) illetve Hellga és Hellmut névre keresztelték a söröket

A projekt legfontosabb eredménye azonban, hogy az otthon lakói élvezik a sör készítését, amely közösséggé kovácsolja őket és még a demenciában szenvedőknek is sikerélményt nyújt.

Az Atzgerdorf idősek otthona egy 30 otthonból álló hálózat tagja. A többi otthon is egy-egy kézműves termék készítésére specializálódott, van ahol mézet, máshol diólikőrt, cukrászsüteményeket, vagy gyógynövénykeverékeket készítenek a lakók – ezeket az otthonok saját kis boltjában meg is lehet vásárolni.
_______________________________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Fotó: Hans Grasser/ KWP, DERENKO, Philipp Horak/ KWP