Ízek szerint kategorizál a 8. Belga Sörfesztivál

Szerző: | 2017.05.18 | Események, Hírek

Május 19. és 21. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Belga Sörfesztivált, helyszíne a már szokásosnak mondható budapesti Bálna, ahol 45 belga sörfőzde 250-féle sörét, közülük 65-féle csapolt sört kóstolhatnak meg az érdeklődők.

A sörök közötti könnyebb eligazodás érdekében a tavaly bevezetett ízvilág szerinti kategorizálási rendszerbe került a fesztivál összes söre. A kategóriák elnevezésében minden esetben szerepel egy, vagy két domináns íz: keserű, édes, fanyar, valamint ezek kombinációi. Az elnevezések második felében olyan ízek, vagy hatások találhatóak, melyek segítségével az alap ízek további kategóriákra bonthatóak, így növelve annak esélyét, hogy a látogatók megtalálják az ízlésünknek leginkább megfelelő söröket.

Az idei fesztivál egyik sörkülönlegessége a Cornet, amelyik a De Hoorn mikrosörfőzdében készül. Ezt a sörfőzdét a Palm Sörfőzdecsoport egykori tulajdonosa alapította nyugdíjas éveiben azzal a szándékkal, hogy a sörfőzőmesterek számára „játszóteret” biztosítson. Az „erős”, „szőke”, „belga” jelzővel felruházott Cornet legfontosabb tulajdonsága, hogy a főzeteket háromféle frissen forgácsolt, tölgyfa hordóban érlelik. A tölgyfahordók amerikai, francia, valamint magyar fából készülnek és a főzetekhez friss amerikai tölgyforgácsot is adnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum. Alapja a sörfőzde legsikeresebb terméke, a mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde. Az „ünnepi” verzió narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű (curaçao) narancshéjjal készült.

A tavaly bemutatott De Halve Maan sörfőzde rekordot döntött a 7. Belga Sörfesztiválon „új sörfőzde” kategóriában. Vadélesztővel készült Straffe Hendrik Wild sörükből minden évben új főzet készül, így az idei főzet is megtalálható lesz a Belga Sörfesztiválon. A főzde másik kedvelt söre a 11%-os Straffe Hendrik Quadrupel, amely 2017-ben csapoltan érkezik a fesztiválra.

Mára igazi ritkaság a Boon sörfőzde Faro Boon elnevezésű söre. Az egykoron közkedvelt, ma már nehezen fellelhető sörtípus, a faro lambic típus képviselője a kandiscukorral ízesített lambic sör.

Bár kávét nem árusítanak a fesztivál területén, a koffein rajongói 3 féle kávés sör közül válogathatnak az idén. Bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso, a Préaris Quadroccino, valamint a Barista Chocolate Quad, utóbbi csapolt formában is.

Az idei fesztiválon kóstolható lesz minden idők legjobb Duvel Tripel Hop söre. 2016-ben kiválasztottak 5000 Duvel rajongót, akik vakteszten dönthették el, hogy az eddigi hatféle Duvel Tripel Hop közül melyik ízlett nekik a legjobban. A kóstoláson a 2012-es, CITRA komlóval készült sör fölényes győzelmet aratott, így a 2017-es év Duvel Tripel Hop-ja újra CITRA komló felhasználásával készült.

 

A Belga Sörfesztivál újoncai

A Broeder Jacob sörfőzde 5 sörrel érkezik az idei fesztiválra. Az extrém sörök kedvelőinek ajánlják a szervezők a portóival érlelt Double Porto-t, vagy a kávés Double Espresso-t. Gyümölcsrajongók számára újdonság lehet a Brut Rose málnás sour ale, míg a tradicionális belga stílusok kedvelői a szervezők reményei szerint örömmel megkóstolják a Tripel-t és a Formidabel-t.

2017-ben öt sörrel bemutatkozik a Gentse Gruut sörfőzde, amelynek különlegessége, hogy a komló előtti idők gyakorlata szerint gyógynövényekből és fűszerekből álló titkos fűszerkeverékkel készíti a söreit Annick De Splenter női sörföző és tulajdonos, aki szerint a fogyasztást követően az ő sörei nem nyugtatnak, hanem feltüzelnek.

 

„A málna az új meggy”

Bár a gyümölcsös sörök sikere továbbra is töretlen, a meggy helyét a kedvencek listáján egyre inkább átveszi a málna. Ehhez a tendenciához maximálisan igazodik a fesztivál idei kínálata, így kilencféle málnás sör közül válogathatnak az érdeklődők. A málnás csapolt és üveges sörök között lesz lambic, búza, barna, világos és sour ale alapú egyaránt. Mindezek mellett kóstolható lesz további 3 olyan piros gyümölcsös sör, amelyik málnát is tartalmaz.

Két kiemelt málnás sörkülönlegesség a teljesség igénye nélkül. A Framboise Boon gueuze lambic alapú málnás sör, amelynek az alapsöre tradicionális módszer szerint 1, 2 és 3 éves lambic sörök házasításával készül és ezt 25% friss málnával és 5% meggyel érlelik. A Bacchus Raspberry alapsöre az oud bruin szintén egy hagyományos belga sör, ami hibrid – irányított, majd spontán – erjesztéssel készül. Az édesen savanykás barna sört málnával érlelik együtt.

 

Vendégsörök a fesztiválon

Az idei évben első alkalommal egy német sörfőzde, az Einsiedler is képviselteti magát a fesztiválon az alábbi klasszikus német sörtípusokkal: pilsner, dopplebock, weissbier, schwarzbier, zwickelbier. Emellett egy ínyencséggel, a Cherry Porterrel is készülnek, ami egy német sörfőzdétől igazán meglepő meggyes porter.

Idén amerikai trappista sörök is lesznek a fesztiválon. A Spencer Trappist Ale és a Spencer Trappist India Pale Ale, a világ első és eddig egyetlen trappista IPA söre, mely átmenetet képez a „hagyományos” trappista sörök és az amerikai IPA-k közt. Mindkét fajtából 120-120 palackkal érkezik a fesztiválra.

 

9/12 trappista

A világ 12 trappista sörmárkájából az alábbi 9 féle szerepel a fesztivál idei kínálatában:

Belga: Westmalle, Orval, Trappistes Rochefort, Achel, Chimay

Holland: La Trappe, Zundert

Amerikai: Spencer

Francia: Mont des Cats

 

Jönnek a gallok?!

A Belgaco 2015-ben mutatta be saját márkás belga sörét, a Gallica Premium Pils-t. A sajátmárkás Gallica sörök Belgiumban, a Silly sörfőzdében készülnek. 2016-ban a paletta további két sörkülönlegességgel, a Gallica Opus-szal és a Kriexus-szal bővült. A Gallica család legfiatalabb „lánya” a Gallica Asterus búzasör a fesztiválon mutatkozik be a közönség előtt. Az asterus a gall/kelta mitológiában 3 fehér csillagot jelent és a szervezők bíznak benne, hogy az új „gyermek” valóban tündöklő csillag lesz a belga búzasörök égboltján.

A kiváló sörökhöz mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is, például a Kecskevilágnak köszönhetően  többek között Gallica Kriexus meggyes ale sörrel készült kecskesajtot. A közkedvelt belga hasábburgonya mellett a „Gallica healthy food” jegyében adalékmentes összetevőkből készült GallDogal is csillapíthatják a látogatók az éhségüket. Desszertként a belga csokoládék és pralinék széles választéka sem hiányozhat a fesztivál kínálatából.

 

NYITVA TARTÁS fent/bent

május 19. (péntek): 17:00 – 23:00
május 20. (szombat): 12:00 – 23:00
május 21. (vasárnap): 12:00 – 22:00

A fesztivál külső, szabadtéri területe része mindhárom napon egy órával tovább tart nyitva.