Bemutatkozik az ONYX Alkotói Közössége

Szerző: | 2021.08.10 | Hírek

Az ONYX elmúlt 14 éve már történelem. Számtalan tapasztalat, siker és küzdelem árán teremtették meg azt a két Michelin-csillagos éttermet, amely nemzetközi színtéren is magasan jegyzett. Az utóbbi évek alatt világossá vált a tulajdonosok számára, hogy az akkori működési rendszer nem fenntartható, legalábbis nem ugyanolyan formában, különösen, ha még magasabb célok felé törnek.

Az új megalkotásához és a következő szint eléréséhez, a filozófia, a munkafolyamatok és az enteriőr egyaránt átalakítást igényeltek. A változás és a fenntarthatóság szükségszerűsége már 2019 nyarán megszületett Niszkács Anna ügyvezető-igazgató fejében, melyre Fekete Marcell stratégiai igazgató adta válaszként az Alkotói Közösség és a Metamorfózis gondolatát.

Az ONYX Metamorfózis, vagyis az étterem teljes reformálása 2020 végén az Utolsó vacsora eseménnyel vette kezdetét, majd várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be az Első vacsorával és az új ONYX megnyitásával. Addig is, az átalakulás mérföldköveinél szervezett formabontó eseményeken – mint amilyen a Sitt, a Dekonstrukció és a Relikvia voltak – a nagyközönség is betekintést nyerhet a folyamatba.

Az étterem célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik. Ehhez olyan működési modellt alakítottak ki, ahol a csapat tagjai nyitottan, bátran állhatnak hozzá az alkotás folyamatához és ahol a közös identitásban megjelenhet az egyén is.

Az idei év elején létrejött az a „Közösség”, akik értik és érzik ennek az újfajta megközelítésnek a lényegét, jól működik közöttük a kémia, így a különböző területek és alkotóik folyamatos kölcsönhatásba kerülnek egymással. 11 szakember, 11 sajátos karakter, ez az ONYX Alkotói Közössége.

Ezzel a modellel az ONYX kísérletet tesz egy demokratikusabb, inkluzívabb rendszer felállítására. A Közösség külön divíziókban is dolgozik, ugyanakkor az alkotói napokon workshop-szerűen, együtt meghatározott programterv mentén halad, ahol rendre átfedésbe kerül a kreatív tervezői folyamat, azaz a design thinking és a gasztronómia.

A lényeg az együtt gondolkodás, az egymásra való reflektálás és a közös teremtés lehetősége. Ebből kifolyólag az egyik legfontosabb változás az, hogy minden döntést szavazás útján hoznak meg.

Az elmúlt egy év a megfelelő csapattagok kiválasztásáról és a működési modell fejlesztéséről szólt. A csapatot végül 11 fő alkotja: Niszkács Anna ügyvezető igazgató-tulajdonos, Fekete Marcell stratégiai igazgató, Horváth Ákos operatív séf, Tóth Ágnes logisztikai séf, Borsos Zsuzsanna cukrász séf, Várvizi Péter kutató séf, Sallay Balázs étteremvezető, Angerman László Öcsi sommelier, Salfai-Kovács Gergely beszerzési vezető, Merkl Márta food design kutató,  valamint Góg Angéla DLA művészeti vezető és food designer és kutyusa Mustár, aki minden alkotói napon részt vesz ezért a csapat tiszteletbeli tagja lett. Feladatuk, hogy különböző háttérrel és tapasztalatokkal felvértezve egymástól gyűjtsenek inspirációkat, megtervezzék, leteszteljék és megvalósítsák mindazt, amit az új ONYX jelent.

A fentiekhez szükség van egy alkotói térre is – ez lesz az ONYX MŰHELY, ahol az ételek kikísérletezése és a tálalóeszközök prototípusainak fejlesztése történik. Emellett helyszínéül szolgál különböző workshopoknak és annak a szakkönyvtárnak, amellyel a jövő fiatal gasztronómiai szakembereit szeretnék támogatni, saját edukációjuk mellett. A 2021 őszén nyitó MŰHELY heti 3-4 napon kínál majd azok számára élményt, akik a kísérleti konyhában tervezett ételek kóstolásán túl kíváncsiak a színfalak mögötti, alkotói folyamatokra is. Az új ONYX étterem pedig várhatóan 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit, de időközben számtalan programmal készülnek, emellett együttműködnek a Moholy-Nagy Művészeti, – és a Corvinus Egyetemmel is. A Közösség tagjait részletesebben, egyenként is bemutatjuk hamarosan.