Betiltaná a műanyag csomagolású, egyadagos kávétejszínt, mézet és dzsemet is az EU

Szerző: | 2022.12.27 | Hírek

Az Európai Unió betiltaná a műanyag csomagolású, egyadagos termékeket a vendéglátóhelyeken és a szállodákban.

Műanyagból készült, egyszer használatos szívószálat, evőeszközöket, tányérokat és több más hasonló terméket már másfél éve nem lehet gyártani az EU-ban, és 2023. január 1-jével az egyszer használatos műanyag poharak forgalmazását is betiltják. Egy újabb rendelet pedig tovább korlátozhatja a műanyagok használatát a vendéglátó- és szállodaiparban.

Az Európai Bizottság tervei szerint a vendéglátóhelyeken a jövőben tilos lesz műanyag csomagolású egyadagos kávétejszínt, dzsemet, vajat, mézet felszolgálni – értesült a Bild.

A gyorséttermek, pl. a McDonald’s csak elvitelre adhatnának ki egyadagos ketchupot, mustárt vagy majonézt műanyag csomagolásban, a helyben elfogyasztott ételek csomagolására ezeken a vendéglátóhelyeken is érvényes lenne a szigorítás.

A kávékapszulákat és a teafiltereket állítólag kivették a tiltásra javasolt termékek köréből, ezeknél csak az lenne az előírás, hogy lebomló műanyagból készüljenek.

Az mdr.de arról is ír, hogy Brüsszel kötelező érvényű betéti rendszer bevezetését is tervezi a műanyag flakonokra és az alumínium dobozokra. A műanyag csomagolásnak pedig részben újrahasznosított műanyagot kell majd tartalmaznia a tervek szerint. A cél az, hogy 2040-ig 2018-hoz képest mintegy 15 százalékkal csökkenjen a csomagolási hulladék mennyisége az Európai Unióban.

A portálnak nyilatkozott a Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (Dehoga) egyik szervezetének vezetője, aki egy példával világította meg, hogy a tervezett szabályokat még át kell gondolni: ha a vendéglátóhelyek többé nem tudják mibe csomagolni a vendég által el nem fogyasztott, de hazavinni kívánt maradékot, az szintén hozzájárul a hulladék mennyiségének növekedéséhez.

A szakmai szervezet másik vezetője szerint a szállodákban – hasonlóan a fürdőszobákban elhelyezhető samponadagolókhoz – a reggelinél is ki lehet váltani adagolókkal az egyadagos termékeket, néhány helyen például már most léteznek vajautomaták.

A tageskarte.io szerint az Európai Bizottság azt is tervezi, hogy egységes etikettel kell majd jelölni a csomagolás mindegyik részén, hogy miből készült és hogyan kell újrahasznosítani, ezzel ahhoz kapnának segítséget a felhasználók, hogy melyik csomagolást melyik szelektív gyűjtőbe kell bedobniuk.

Az Európai Bizottság adatai szerint egy EU-s állampolgár évente átlagosan közel 180 kilogramm csomagolási hulladékot „termel”. A műanyagok közel 40 százalékát, a papír 50 százalékát csomagolásra használják az Európai Unióban.

Az Oceana környezetvédelmi szervezet szerint a javaslat lehetővé tenné, hogy Európa vizeiben nagymértékben csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége. A WWF ezzel szemben nem elégedett a tervekkel, a természetvédelmi szervezet szerint az új szabályoknak nemcsak a műanyagra, hanem az összes anyagra kellene vonatkozniuk.

A csomagolási hulladékokról szóló uniós rendelet legkorábban 2024 januárjában léphet életbe.
_____________________________________

Forrás: turizmus.com
Fotó: 123rf.com