Biobor: tények és tévhitek

Szerző: | 2016.10.24 | Hírek, Italsor

Hagyományteremtő szándékkal szervezte az ország első biobor-kóstolóját október 21-én a Borszakkör és a Borjour, hogy tisztázzák az alapvető fogalmakat és közelebb hozzák a bioborászokat a fogyasztókhoz.

A bioborok esetében általában nem minőségi jelzőként szerepel nevükben a bio szó, hanem a szőlő művelésére és feldolgozására vonatkozó szigorú szabályrendszernek való megfelelést tanúsítja, de a környezetre gyakorolt káros hatása jelentősen kisebb a hagyományos borokénál. A bio szőlőművelés és feldolgozás segít megőrizni környezetünk fenntarthatóságát, a talajvíz tisztaságát, az ökológiai egyensúlyt és a fajok sokszínűségét.

A világ bio-szőlőterületeinek 79%-a az EU-ban található, de összességében mintegy 50 országban találni bio-szőlőtermesztést, és globálisan a szőlőterületek közel 5%-án folyik ma biotermesztés.

A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is, területenként egységes előírások szabályozzák, de a képet árnyalhatják az ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb, privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.

„A szőlő intenzíven kezelt kultúra, számos betegségnek van kitéve tavasztól egészen a szüretig. (…) Ezért a növényvédőszerek alkalmazása a növekedési időszakban fontos, hogy megvédje a szőlőt a kártevőktől és biztosítva legyen a termés” — hangsúlyozta a rendezvényen is részt vevő Siku Szabolcs a Biokontroll Hungária vezető ellenőre.

A biobor készítésének előírásai:

  • Szintetikus kemikáliák (műtrágyák, növényvédő-szerek, rovarirtók) nélküli termelés
  • GMO-mentes termelés
  • Mind a szőlőtermesztésben, mind a bortermelésben alkalmazandó követelményrendszer használata (2012 augusztusa óta)
  • Elismert szervezet által kiadott tanúsítvány (BioKontroll Hungária, Hungária Öko garancia)
  • Évente legalább egy ellenőrzés
  • Három éves átállási időszak

A fenti kritériumokon túl tilos a hűtéssel történő részleges mustsűrítés, a kénhidrogén kivonása fizikai módszerekkel, elektrodialízis vagy ioncserélő használata a borok borkő- stabilizálása érdekében, a bor alkoholtartalmának részleges csökkentése. És nem engedélyezett a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, sem pedig a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).

Mi a különbség a bio, a biodinamikus és a természetes borok között?

  Biobor Biodinamikus bor Természetes bor
Szabályozás EU szabályozás Egyéni, nemzetközi (Demeter, Biodyvin…) Bizalmon alapuló magatartási kódex
Koordinátor Európai Bizottság Demeter Szövetség, Biodinamikus Szőlő- és bortermelők Nemzetközi Szervezete Természetes Borok Szervezete
Kötelezettségek Az élő szervezetek és természeti folyamatok tiszteletben tartása A növény/talaj/környezet egyensúlya, figyelembe véve a kozmikus és földi erőhatásokat Ideális esetben az emberi beavatkozás kizárása, egyszerűen csak a szőlőlé erjedési folyamatainak követése
Átállási időszak Van Van Nincs
Ellenőrzés Van Van Nincs
Tanúsítvány Van Van Nincs
Címkézés Biológiai Mezőgazdaság vagy EU logó „Demeter”, „Biodyvin” … Nincs

Bioszőlők és bioborok a világban

bioborjour1

Forrás: SudVinBio

bioborjour2

Forrás: Eurostat

biborjour3

Forrás: Eurostat

 

bioborjour4

Forrás: Eurostat

A kóstolón résztvevő borászatok: Anna Borház (Hajós-Baja), Biovitis (Badacsony),

Dobosi Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gajdos Pincészet (Eger), Hárs Pincészet (Pécs),

Hétszõlõ Szõlõbirtok (Tokaj), Tokaj Pendits.