Hagyományteremtő szándékkal szervezte az ország első biobor-kóstolóját október 21-én a Borszakkör és a Borjour, hogy tisztázzák az alapvető fogalmakat és közelebb hozzák a bioborászokat a fogyasztókhoz.
A bioborok esetében általában nem minőségi jelzőként szerepel nevükben a bio szó, hanem a szőlő művelésére és feldolgozására vonatkozó szigorú szabályrendszernek való megfelelést tanúsítja, de a környezetre gyakorolt káros hatása jelentősen kisebb a hagyományos borokénál. A bio szőlőművelés és feldolgozás segít megőrizni környezetünk fenntarthatóságát, a talajvíz tisztaságát, az ökológiai egyensúlyt és a fajok sokszínűségét.
A világ bio-szőlőterületeinek 79%-a az EU-ban található, de összességében mintegy 50 országban találni bio-szőlőtermesztést, és globálisan a szőlőterületek közel 5%-án folyik ma biotermesztés.
A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is, területenként egységes előírások szabályozzák, de a képet árnyalhatják az ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb, privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.
„A szőlő intenzíven kezelt kultúra, számos betegségnek van kitéve tavasztól egészen a szüretig. (…) Ezért a növényvédőszerek alkalmazása a növekedési időszakban fontos, hogy megvédje a szőlőt a kártevőktől és biztosítva legyen a termés” — hangsúlyozta a rendezvényen is részt vevő Siku Szabolcs a Biokontroll Hungária vezető ellenőre.
A biobor készítésének előírásai:
- Szintetikus kemikáliák (műtrágyák, növényvédő-szerek, rovarirtók) nélküli termelés
- GMO-mentes termelés
- Mind a szőlőtermesztésben, mind a bortermelésben alkalmazandó követelményrendszer használata (2012 augusztusa óta)
- Elismert szervezet által kiadott tanúsítvány (BioKontroll Hungária, Hungária Öko garancia)
- Évente legalább egy ellenőrzés
- Három éves átállási időszak
A fenti kritériumokon túl tilos a hűtéssel történő részleges mustsűrítés, a kénhidrogén kivonása fizikai módszerekkel, elektrodialízis vagy ioncserélő használata a borok borkő- stabilizálása érdekében, a bor alkoholtartalmának részleges csökkentése. És nem engedélyezett a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, sem pedig a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).
Mi a különbség a bio, a biodinamikus és a természetes borok között?
Biobor | Biodinamikus bor | Természetes bor | |
Szabályozás | EU szabályozás | Egyéni, nemzetközi (Demeter, Biodyvin…) | Bizalmon alapuló magatartási kódex |
Koordinátor | Európai Bizottság | Demeter Szövetség, Biodinamikus Szőlő- és bortermelők Nemzetközi Szervezete | Természetes Borok Szervezete |
Kötelezettségek | Az élő szervezetek és természeti folyamatok tiszteletben tartása | A növény/talaj/környezet egyensúlya, figyelembe véve a kozmikus és földi erőhatásokat | Ideális esetben az emberi beavatkozás kizárása, egyszerűen csak a szőlőlé erjedési folyamatainak követése |
Átállási időszak | Van | Van | Nincs |
Ellenőrzés | Van | Van | Nincs |
Tanúsítvány | Van | Van | Nincs |
Címkézés | Biológiai Mezőgazdaság vagy EU logó | „Demeter”, „Biodyvin” … | Nincs |
Bioszőlők és bioborok a világban
Forrás: SudVinBio
Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat
A kóstolón résztvevő borászatok: Anna Borház (Hajós-Baja), Biovitis (Badacsony),
Dobosi Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gajdos Pincészet (Eger), Hárs Pincészet (Pécs),
Hétszõlõ Szõlõbirtok (Tokaj), Tokaj Pendits.