Biztonságos a hazai pulykahús

Szerző: | 2016.11.24 | Alapanyagok, Hírek

Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van – hangzott el a Magyar Pulykaszövetség éves szakmai konferenciáján.

A rendezvényt hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének képviselője, idén Heather Heilman nyitotta meg. Előadást tartott a Baromfi Termék Tanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, Dr. Csorbai Attila, aki kifejtette, hogy „a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával – hiszen így tudjuk megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását. A hazai pulykahús előállítás mondhatjuk, hogy ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba.”

 

Pulyka a közétkeztetésben

A konferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, illetve megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.

A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései szerint. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az áfa-csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.

A Szövetség úgy látja, hogy a terményárak várható csökkenése, az áfacsökkentés megjelenő hatása és a kereslet növekedése (decemberi értékesítés) jelenthet kompenzációt a hazai szereplőknek.

Az ágazat helyzetéről Endrődi György, a Baromfi Termék Tanács brüsszeli képviselője kifejtette „az európai és a magyar pulykaszektor számára óriási kihívást jelentenek a jövőbeni kereskedelmi tárgyalások. Ezek közül is ki kell emelni az USA EU (TTIP), illetve Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay (MERCOSUR) tárgyalásokat. Mindkét esetben komoly versenyelőnnyel kell számolnunk részükről, melyet tovább nehezít az EU talán túlzó és szigorú jogi szabályozása is, melyek természetesen nem vonatkoznak a harmadik országokra. A baromfiszektornak mindenképpen az un. szenzitív/érzékeny kategória státuszt kell elérnie ahhoz, hogy ne kerüljön teljesen kiszolgáltatott helyzetbe a jövőben.”